Un 10% més per educació, habitatge social, més jutjats i cap menció al Hard Rock: els detalls dels nous comptes

Després del pacte entre Govern i PSC, Illa reivindica la "política útil" del seu partit i reivindica els 4.500 milions d'euros que mobilitza el pacte

Pere Aragonès i Salvador Illa, quan van segellar l'acord de pressupostos de l'any passat.
Pere Aragonès i Salvador Illa, quan van segellar l'acord de pressupostos de l'any passat. | Adrià Costa
Carme Rocamora / Oriol March
27 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:48h
Més recursos per educació, habitatge, seguretat, sequera, i cap menció al Hard Rock. Aquestes són les claus de l'acord entre el Govern i el PSC per als pressupostos del 2024, una entesa que se segellarà aquesta tarda al Palau de la Generalitat. De moment totes dues parts ja han fet públic el document que recull les mesures i la previsió del Govern és aprovar els comptes en un consell extraordinari el dimecres a les 10:00 hores. Ara bé, malgrat que l'executiu de Pere Aragonès hagi aconseguit tancar un acord amb el partit majoritari de la cambra, el socialista, encara necessita el suport d'un tercer actor. Però l'entesa amb els comuns encara no ha arribat.

En qualsevol cas, en l'acord entre el Govern i el PSC es contempla un increment d'un 10% de la partida per educació, després de les males dades de l'informe PISA. També la construcció de 10.000 habitatges de lloguer social fins al 2026. Implementar 25 unitats judicials noves a tot Catalunya és una altra de les qüestions claus de l'entesa. Ara bé, aquesta última està condicionada al fet que el govern espanyol adopti les mesures necessàries per desenvolupar-les i així es reflecteix també en el document. Altres qüestions que s'incorporen a l'acord són 144 milions d'euros més per a l'atenció primària, el que suposarà que ocupi el 25% del pressupost de salut. També es recullen partides concretes per fer front a la sequera, com 120 milions d'euros més dedicats a ajudar els ajuntaments

En cap punt del document es fa referència al Hard Rock, al contrari de l'acord al qual van arribar l'executiu de Pere Aragonès i els socialistes el 2023. En el pacte de l'any passat no es detallava cap partida econòmica concreta pel macroprojecte recreatiu del Camp de Tarragona, però sí que hi havia un document "sobre grans infraestructures" amb el compromís de completar els processos relacionats amb l'inici del Hard Rock. Segons els socialistes, ja tenen la paraula del president de la Generalitat perquè es doni compliment a les qüestions pendents dels acords del 2023, entre les quals s'inclou que el macrocomplex continuï el seu curs. 

El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha estat el primer a comparèixer aquest dimarts al matí, a les 9:00 hores, després de fer-se públic l'acord. Des del Parlament, ha reivindicat la "política útil" del seu partit durant aquest mandat. També ha destacat que davant les situacions que viu Catalunya, com la sequera o la crisi educativa, no volien privar la ciutadania dels recursos que suposen els pressupostos per millorar-ho. "Ens agrada pensar més en el país que en les eleccions". En aquest sentit, ha reivindicat els 4.500 milions que mobilitza l'acord. Ara bé, també ha enviat un missatge clar a l'executiu: continua en minoria.

Només 15 minuts després intervenia la vicepresidenta del Govern i una de les principals negociadores dels comptes, Laura Vilagrà. Ho ha fet des de Palau, abans d'iniciar-se la reunió del consell executiu, i ha destacat que el pressupost no incorpora "ni un euro" per al Hard Rock. Una declaració dirigida directament als comuns. En aquest sentit, ha assegurat que confia encaixar els comuns en el projecte de pressupostos mitjançant les esmenes que aquesta formació pugui proposar al projecte. En una entrevista posterior a Catalunya Ràdio, el viceconseller, Sergi Sabrià, ha apuntat que el Hard Rock té una part tècnica que en el punt actual "es fa difícil tirar-lo enrere" perquè caldria fer compensacions importants. "La tramitació només pot continuar endavant si els privats tenen interès", ha afegit.
 

Acord dels pressupostos del 2024 entre PSC i Govern by Naciodigital on Scribd



Però com s'ha arribat fins aquí? En els últims dies els moviments s'havien accelerat. L'acord es va tancar la setmana passada, en una trobada entre Aragonès i Illa. Aquest dissabte el líder socialista va donar per complet l'acord signat pel 2023 i va assenyalar que les converses pels comptes d'enguany ja estaven "avançades". L'entesa política per tenir pressupostos a Catalunya està teixida des de fa mesos, en concret des que els presidents Aragonès i Pedro Sánchez van acordar la investidura del líder del PSOE. Allà es van posar les bases per pactar els comptes -també a Madrid, on ERC hauria de fer costat als números de Sánchez- en paral·lel a l'amnistia. La desjudicialització definitiva, en tot cas, encara està pendent de les negociacions entre en marxa entre el PSOE i Junts, marcades per l'hermetisme.

I encara hi ha una altra variable en el tauler: l'Ajuntament de Barcelona. ERC ha arribat a un acord amb el PSC per aprovar els pressupostos de Jaume Collboni, i ara el debat se centra en què fer de cara a una hipotètica entrada al govern municipal. Els comuns -que fa mesos que reclamen la posada en marxa d'un tripartit a la capital catalana- insisteixen que els republicans els veten, però les converses continuaran al llarg de les properes setmanes. Una vegada més, la interrelació entre Barcelona i el Parlament, entre el Parlament i Barcelona, és notòria quan es tracta de pressupostos. Per la tercera branca de les connexions, la del Congrés, encara queda.
 

Proper pas: convèncer els comuns

A diferència de l'any passat, l'escenari passa ara per acabar de perfilar el contingut de l'entesa amb els comuns. Albiach compareix aquest dimarts en roda de premsa, quan normalment l'encarregat de fer-ho és el portaveu David Cid. Aquest dilluns, els comuns van insistir en la idea d'aparcar definitivament el Hard Rock, i per això insten el Govern a "triar" entre el que els demana reiteradament el PSC -tirar-lo endavant- i ells, que el voldrien enterrar per sempre.

Quina és la idea de l'executiu amb el complex recreatiu i turístic projectat al Camp de Tarragona? De moment, està pendent d'un informe mediambiental -no hauria de trigar a tancar-se-, però no està previst que aparegui una partida pressupostàriaconcreta al voltant del Hard Rock. No apareix a l'acord amb el PSC i no es reflectirà en els pressupostos.

El grup que comanda Albiach també insisteix en la idea que calen 1.000 milions d'euros més en polítiques d'habitatge, una demanda que, curiosament, va fer la CUP en els primers pressupostos que va elaborar Aragonès com a president. En aquell moment, el conseller d'Economia era Jaume Giró, de Junts. Des que el partit que comanden Laura Borràs i Jordi Turull va sortir del Govern, l'octubre del 2022, el PSC s'ha convertit en un soci fiable del Govern en els dos pressupostos. En el cas dels comuns, ja van abstenir-se en els últims comptes de Quim Torra, i també van validar els del 2022, els que va elaborar Giró des d'Economia.