Acusacions falses i una «conspiració» per derrocar Fernández: la restitució que sacseja el PP català

L'exvicesecretari general Albert Fernández Saltiveri reclama ser rehabilitat pel partit després de ser absolt d'una denúncia per maltractaments, però la seva denunciant, que forma part de la direcció, té molts suports interns

La plana major del PP, en un acte aquest dilluns a Barcelona amb el dirigent estatal Miguel Tellado.
La plana major del PP, en un acte aquest dilluns a Barcelona amb el dirigent estatal Miguel Tellado. | Hugo Fernández
27 de febrer del 2024
Actualitzat el 28 de febrer a les 11:35h
Barcelona, 26 de febrer del 2024. Just acabar l'acte que el PP ha fet davant la seu de la ciutat, té lloc una trobada entre Miguel Tellado, portaveu de la formació al Congrés, i l'advocat Albert Fernández Saltiveri. La conversa no és una simple salutació, i atreu la mirada de diverses persones coneixedores de les interioritats del partit. Fernández Saltiveri era el vicesecretari de comunicació del PP català, càrrec pel qual va ser designat en temps de Xavier García Albiol. Amic de l'actual president dels populars catalans, Alejandro Fernández, però ben considerat per totes les famílies de l'organització. Un dia, el 2021, la seva exdona el va denunciar.

Ho va fer per coaccions continuades, maltractaments en l'espai familiar i injúries lleus. El juliol de l'any passat, la justícia penal el va absoldre. El desembre, l'Audiència de Barcelona va ratificar la seva innocència. Ara reclama la seva restitució en el càrrec i en la tasca que feia com a assessor a la Diputació de Barcelona. El principal condicionant del cas és que la seva exparella és Irene Pardo, presidenta de Noves Generacions a Catalunya. Una persona amb molts suports interns. L'afer ha generat tensió en un partit que viu de fa temps un pols intern


Una executiva intensa

La darrera executiva del PP català, el 16 de febrer, va ser rellevant. Absolt als tribunals, Saltiveri s'havia tret un pes de sobre. Fernández el va convidar a la reunió de la cúpula. Era la primera vegada que la l'organisme intern escoltava la seva versió. Es van produir algunes intervencions. Una d'elles, segons fonts del PP, va ser molt explícita a l'hora d'acusar la direcció estatal de Génova -en temps de Pablo Casado- d'estar al darrere de la denúncia contra Fernández Saltiveri. L'objectiu acaronat per l'aleshores secretari general, Teodoro García Egea, no era altra -sempre segons fonts del partit a Catalunya- que provocar la caiguda de Fernández al capdavant del partit a Catalunya. A l'executiva es va escoltar la paraula "conspiració" pronunciada per dirigents del més alt nivell. 

Saltiveri i Pardo es van separar el 2018. La parella no tenia fills ni béns en comú. En el moment de confeccionar-se les llistes electorals al Parlament el 2021, la direcció va mostrar recança a la voluntat dels dos exmembres de la parella d'aspirar a llocs d'elecció, tot i que la relació ja estava trencada. Va ser aleshores quan van començar a circular rumors sobre situacions de maltractaments que hauria patit Pardo. Finalment, ella aniria en el lloc 11, molt lluny ja de llocs de sortida. Ell restaria fora de la candidatura. 

Poc abans, el gener, havia transcendit la denúncia per fets similars contra el número dos d'Alejandro Fernández, el secretari general Daniel Serrano. L'episodi, just en plena campanya electoral, va afeblir el líder dels populars catalans. L'any següent, el TSJC arxivava la causa per no trobar matèria de delicte. Serrano, que s'havia apartat del partit de forma immediata i era diputat no adscrit, tornava al PP.

El mes de març va transcendir que Irene Pardo va presentar denúncia contra Fernández Saltiveri. De forma immediata, va haver d'abandonar càrrec i feina. Com va informar davant de l'executiva del PP català, va saber que la notícia s'havia filtrat des de l'entorn de García Egea, poderós secretari general. Deu dies després de transcendir la denúncia, Pardo era designada consellera de districte de les Corts, un càrrec remunerat.


La mà de Dolors Montserrat

Actualment, s'espera la restitució de Saltiveri, però encara no s'ha produït. Pardo continua a l'executiva, és presidenta de Noves Generacions, portaveu del PP a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, membre també de la direcció provincial de Barcelona i assessora del grup popular a la Diputació, grup que presideix Albiol. Qui la va designar per liderar el PP a Sant Adrià de Besòs va ser el president provincial, Manuel Reyes. Fonts del PP assenyalen el nom de qui va ser la seva gran valedora, l'eurodiputada Dolors Montserrat. Montserrat i Reyes estan alineats des de fa temps en una posició crítica envers Alejandro Fernández.

De fet, en l'executiva del PP català, que es va tancar amb una ovació a Saltiveri, una veu discordant va ser la de Josep Tutusaus, secretari general del PP a Barcelona i persona propera a Dolors Montserrat. Davant la referència de Saltiveri a la pertinença de Pardo a Noves Generacions, membres de les quals eren presents, Tutusaus, que és també alcalde de Pontons, va assenyalar que cap membre de la branca juvenil del partit estava imputat. Una manera de mantenir Pardo al marge de cap risc d'assumir responsabilitats. Pardo té ascendència al partit. Anava de número 6 en la llista per Barcelona el 23-J. 

En aquesta història es barregen els aspectes personals, les ambicions individuals i les derivades polítiques. Hi ha tot una coral de personatges. Alguns amb un paper secundari però que també han tingut el seu protagonisme. Com David Mejía, actualment regidor del PP a Badalona i exmembre de Ciutadans. En el moment de la denúncia, era parella d'Irene Pardo i va testificar per explicar a la jutgessa que Pardo li havia enviat missatges d'auxili davant els suposats atacs del seu marit. Els textos, però, mai van aparèixer. Segons fonts del PP, algú ha demanat a Albiol que cessi Mejía del seu equip de govern. De moment, no s'ha produït cap canvi.