Oxfam Intermón denuncia que Israel bloqueja «sistemàticament» ajuda humanitària per als palestins

L'organització alerta que incubadores, oxigen i equips d'aigua s'acumulen en un magatzem a Egipte sense arribar a la Franja

Diversos ciutadans palestins, després d'un bombardeig a Gaza
Diversos ciutadans palestins, després d'un bombardeig a Gaza | Europa Press
Nació
18 de març del 2024
Actualitzat a les 10:25h
Oxfam Intermón ha denunciat que les autoritats israelianes han rebutjat "sistemàticament" tones d'ajuda humanitària internacional destinada als palestins de la Franja de Gaza, com oxigen, incubadores i equips d'aigua i sanejament. Tot aquest material, explica l'ONG en un comunicat, s'acumula en un magatzem d'Al-Arix, a Egipte, pel bloqueig d'Israel.

L'ajuda prové de diverses organitzacions humanitàries i ha estat rebutjada després de passar per un "règim d'aprovació, examen i inspecció impredictible i caòtic" per part de les autoritats israelianes. Segons Oxfam Intermón, Israel està desobeint el Tribunal Internacional de Justícia, que l'ha ordenat a augmentar l'ajuda als gazians.

L'alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, també ha acusat Israel de bloquejar a la frontera egípcia "mesos d'ajuda humanitària" per a la població palestina. "Hi ha centenars de camions esperant per entrar; és vital que s'obrin nous punts d'entrada", ha subratllat aquest dilluns durant la inauguració del Fòrum Humanitari Europeu.

Borrell ha manifestat que l'arribada de suport és "qüestió de voluntat política" i ha deixat que clar la situació només la pot corregir "qui controla la frontera". En aquest sentit, Borrell ha acusat Tel-Aviv "d'utilitzar la fam com a arma de guerra" i ha exigit l'obertura de nous corredors per evitar que Palestina es converteixi "en un estat fallit fins i tot abans d'existir".

Finalment, el dirigent socialista ha defensat el paper de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA, per les seves sigles en anglès) malgrat les investigacions que l'afecten. "La UNRWA existeix perquè existeixen els refugiats palestins; no és un regal als palestins, sinó una resposta a les seves necessitats", ha apuntat, tot destacant que la UNRWA és "l'últim salvavides" per a la població per ser una de les poques agències que gaudeix de "prou capacitats al terreny".

Arxivat a