Trias promet creixement econòmic davant la Barcelona de «dibuixos animats i renders» de Colau

L’alcaldable de Junts, en un esmorzar informatiu, carrega contra el decreixement i anuncia la creació d’un consorci publicoprivat per promocionar a l’exterior la marca de la ciutat

Xavier Trias, durant la conferència a Nueva Economía Fórum.
Xavier Trias, durant la conferència a Nueva Economía Fórum. | Junts
21 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:15h


Creixement econòmic intel·ligent per enterrar el "decreixement" d'Ada Colau i planificació per abandonar la "lletjor" que viu Barcelona. És la fórmula que l'alcaldable de Junts, Xavier Trias, ha promès implementar si arriba a l'alcaldia de la ciutat després de les eleccions municipals del maig. Així ho ha proclamat en un esmorzar informatiu a Nueva Economía Fórum, on ha lluït finalment la llista que l'acompanya amb les incorporacions del PDECat i Demòcrates. Per escoltar-lo, hi eren la presidenta i el secretari general de Junts, Laura Borràs i Jordi Turull, però també la dirigent del PDECat Joana Ortega i la incorporació de Demòcrates a la llista, Assumpció Laïlla. Una vegada més, Trias ha sentenciat que ell és l'única garantia perquè BComú no arribi a l'alcaldia, i ha anunciat gestió davant la Barcelona de "dibuixos animats" i "renders" que representa Colau. 


Per Trias, el model actual del govern municipal és una "Barcelona irreal" d'imatges fetes amb "ordinador", i ha acusat l'alcaldessa d'haver abandonat el disseny i l'urbanisme de qualitat per instal·lar-hi "blocs de formigó i pintura", en una gestió que ha considerat que es basa en la "improvisació". Davant de tot això, ha promès progrés econòmic i social, i ha anunciat la creació, si és alcalde, de Barcelona International, un consorci publicoprivat que permeti potenciar, promocionar i gestionar la Marca Barcelona. Sobre aquesta mesura, ha avançat que l'està treballant amb l'exconsellera del Govern i actual candidata de la seva llista Victòria Alsina

La 'Marca Barcelona', per Trias, és un dels eixos imprescindibles que ha de potenciar la ciutat a partir del maig, i ha assegurat que ell hi posarà "il·lusió". "La Marca Barcelona és més potent que la marca Catalunya, i Catalunya ha de jugar molt fort la Marca Barcelona", ha sentenciat. Què inclou Trias en la Marca Barcelona? Més enllà d'assegurar que liderarà viatges a l'exterior per buscar "inversions i talent", ha proclamat el seu compromís amb esdeveniments com el MWC o la Copa Amèrica. "La Copa Amèrica és fruit de la Marca Barcelona. L'hem d'utilitzar bé. La Copa Amèrica no és una carrera de vaixells de gent poderosa, és tecnologia", ha defensat. 

"Jo sí que ajudaré les nostres empreses a exportar el nostre talent al món. Jo sí que em reuniré i rebré al despatx les empreses que vulguin invertir a Barcelona", ha proclamat l'alcaldable, després d'assegurar que l'actual alcaldessa no es vol reunir amb aquests sectors i d'acusar-la de no defensar els interessos de la ciutat i el futur dels treballadors. 

En la carpeta de turisme, ha assegurat que el model actual és fruit d'un "èxit col·lectiu" de transformació de la ciutat nascut arran dels Jocs Olímpics, però ha defensat repensar-lo i explicar al món quin tipus de turisme vol Barcelona. "Volem un turisme de creuers que tenen el punt d'arribada i sortida a Barcelona. Volem un turisme de qualitat, familiar, cultural, de congressos i fires. No volem un turisme de la prostitució, de la droga, ni de la borratxera", ha afegit el candidat.

El tramvia no és "modernitat"

Trias defensa una fórmula que passi per la construcció d'una ciutat intel·ligent, saludable i sostenible, i malgrat que ara hagi obert la porta a una consulta sobre el tramvia a la Diagonal, ha insistit que hi està completament en contra. "El tramvia no és la modernitat. Quan vas a un congrés de mobilitat, la gent parla d'autobusos sense conductor, però no parlen de tramvies. Parlen del tramvia com una manera més barata de fer el transport a la ciutat", ha declarat. 

En la carpeta de mobilitat, també ha reconegut que s'ha de pacificar el trànsit, però ha tornat a postular que això no es pot fer anant contra els cotxes. "Hem d'aconseguir que la gent torni a venir a Barcelona, i exigir polítiques de transport diferents. Exigeix posar-hi mentalitat", ha defensat. Així mateix, ha declarat que si és alcalde, exigirà a les diferents administracions que executin les inversions per millorar Rodalies, per fer possible un aeroport amb vols intercontinentals, finalitzar les obres de l'L9 i 10 del metro, i una Zona Franca que sigui gestionada des de la ciutat. 

Què farà l'endemà Trias si aconsegueix arribar a l'alcaldia? Ha assegurat que en l'àmbit de la neteja, cridarà els concessionaris del servei al "despatx" per millorar la seva feina, i que tornarà a instal·lar les 600 papereres que ha retirat Colau. En matèria de seguretat, ha anunciat el nomenament d'un responsable de la Guàrdia Urbana per planificar l'ampliació del nombre d'efectius i crear una unitat contra la ciberdelinqüència. També ha promès un nou pla de mobilitat, i tornar a la càrrega i la descàrrega als xamfrans de l'Eixample. 

"Jo avui soc aquí per tornar a ser l'alcalde. Vaig decidir abandonar la comoditat pel meu compromís amb Barcelona. Soc avi d'11 nets, i per ells vull la millor ciutat del món", ha afegit Trias durant la seva intervenció, i ha cridat la ciutadania a decidir quin futur volen: "Cara o creu".

Però, què passaria amb la resta de formacions? Durant la seva intervenció el candidat de Junts ha preguntat a ERC i el PSC si estan disposats a fer-lo alcalde si guanya les eleccions, i ha carregat contra Colau per com va arribar a l'alcaldia malgrat que va ser Ernest Maragall qui va guanyar. En cas que fossin els republicans o els socialistes que guanyessin els comicis, els ha promès el seu suport. També ha dit que no pactarà amb el PP per ser investit, però que tampoc s'oposarà a acceptar els seus vots: "Si me'ls regala, no m'he oposat mai a què em regalin coses".