ERC defineix els equips negociadors per a la investidura de Sánchez

Gabriel Rufián, Teresa Jordà i Sara Bailac pilotaran la carpeta de Madrid i les qüestions polítiques s'abordaran també amb Marta Rovira, Marta Vilalta, Josep Maria Jové i Juli Fernàndez; la prioritat del partit és travar un acord estratègic amb Junts

La plana major d'ERC, amb Junqueras, Aragonès i Rufián al capdavant, durant la nit electoral a l'Estació del Nord
La plana major d'ERC, amb Junqueras, Aragonès i Rufián al capdavant, durant la nit electoral a l'Estació del Nord | Frederic Esteve
27 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:18h
Després de les eleccions espanyoles, és l'hora ara de les negociacions. ERC ja ha definit els equips que abordaran tant les qüestions de configuració del Congrés i Senat -per exemple, si el partit té o no grup propi-, com la investidura de Pedro Sánchez i les relacions amb Junts. Les condicions per donar suport al candidat socialista i els acords estratègics amb l'altre gran partit independentista són les dues grans carpetes que els republicans tenen sobre la taula.

Pel que fa a Madrid, l'equip negociador estarà format per Gabriel Rufián, Teresa Jordà i Sara Bailac, i Jordà en serà la portaveu. Pel que fa a les qüestions polítiques -com la investidura o la relació amb Junts- l'equip s'ampliarà a Marta Rovira, Marta Vilalta, Josep Maria Jové i Juli Fernàndez. Ja hi ha contactes en marxa amb Junts per mirar de trobar aquest acord estratègic, que ha d'anar més enllà de la investidura espanyola.

La prioritat del partit és assolir un acord estratègic amb Junts després d'un 23-J que, malgrat la davallada en vots, deixa els independentistes amb un paper decisiu per a la investidura de Sánchez. El PSOE ja ha fet gestos per mirar d'amorosir les relacions, amb la proposta -no oficial- de facilitar grup propi a ERC i Junts a canvi de suports en la configuració de la mesa del Congrés.

Els republicans no volen una repetició electoral, però això no garanteix el seu sí a la investidura si no es compleixen les seves demandes, que passen per mantenir la negociació sobre el conflicte polític i avançar en qüestions del dia a dia com el traspàs de Rodalies o la fi del dèficit fiscal. Junts es manté en el referèndum i l'amnistia per avenir-se a negociar amb Sánchez. En aquest sentit, ja hi ha hagut converses entre els dos secretaris generals, Marta Rovira i Jordi Turull per apropar posicions.

En paral·lel, com va explicar Nació, el partit ha obert un procés de diàleg intern que s'allargarà fins al desembre per analitzar el perquè de la doble patacada electoral. Una vuitantena de persones analitzaran per què han perdut la confiança dels electors, quins canvis s'han de fer per millorar l'eficiència del partit, com interpel·lar el votant jove i les dones, la manera de comunicar del partit i com actualitzar-lo d'acord amb les noves necessitats. L'estratègia global, ara com ara, no està en dubte, més enllà dels ajustaments que es considerin oportuns, i tampoc ho estan els lideratges del partit.