Els centres del Bages i el Moianès on Educació farà obres o millores durant aquest curs

Una de les actuacions de més envergadura que es durà a terme serà la de l'ampliació de l'institut-escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara

Montserrat Barniol i Gemma Boix durant la presentació de les xifres d'inici escolar a la Catalunya Central
Montserrat Barniol i Gemma Boix durant la presentació de les xifres d'inici escolar a la Catalunya Central | AFT
07 de setembre del 2023
Actualitzat el 12 de març del 2024 a les 10:04h

Pràcticament tres milions i mig d'euros (3.466.610,83, per ser exactes). Aquesta és la partida que el Departament d'Educació destinarà a les anomenades actuacions de reforma i millora (RAM) en centres de la Catalunya Central. Es tracta d'obres considerades menors que inclouen des de pintura i revestiments fins a renovacions parcials o totals de cobertes, passant per instal·lacions de plaques fotovoltaiques, supressions de barreres arquitectòniques, reparació de paviments o canvi de mobiliari.

Si bé és cert que hi ha un gran nombre d'intervencions que són purament de manteniment (a l'institut-escola Guillem de Balsareny, per exemple, s'està col·locant una rampa per millorar l'accessibilitat al pati, o a l'IES Cal Gravat de Manresa properament s'instal·larà un nou mòdul per a escolarització) hi ha dues actuacions especialment destacables que tenen un pressupost més elevat. Es tracta de la retirada de mòduls i ampliació de les escoles l'Esqueix de Monistrol de Calders i Sesmón d'Oló de Santa Maria d'Oló. En tots dos casos, els treballs -que encara no han començat- s'executaran conjuntament amb Infraestructures de la Generalitat de Catalunya i tindran un cost de prop d'un milió d'euros.
 

L'institut-escola Pompeu Fabra, a punt de començar les obres del nou edifici

Segons va explicar la directora dels Serveis Territorials, Gemma Boix, a banda de les actuacions RAM, a la Catalunya Central també hi ha pendents noves construccions, el pressupost de les quals és independent als tres milions d'euros i mig abans esmentats. Al Bages hi ha la de l'institut-escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara que, arran de la incorporació dels estudis de secundària durant el curs 2019-2020 (abans només s'hi feia primària), ha vist la necessitat de construir un nou equipament annexat al que ja hi ha per poder encabir-hi tot l'alumnat. Ara mateix, els estudiants d'ESO fan les classes en mòduls prefabricats. En aquest sentit, Boix va assegurar que queda molt poc perquè es posi la primera pedra al nou edifici.
 

Noves escoles a Fonollosa, Castellcir i Castellterçol en connivència amb els ajuntaments

No seran una realitat aquest curs però la maquinària administrativa ja fa temps que funciona. L'Escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa, La Popa de Castellcir i l'institut-escola Ramona Calvet de Castellterçol gaudiran d'edificis nous o molt renovats al llarg dels propers anys. Tots tres projectes són fruit de convenis entre la Generalitat i els ajuntaments en qüestió, tots ells signats però en moments diferents: els de les escoles de Fonollosa i Castellcir estan en procés de licitació; pel que fa al de l'Institut-Escola de Castellterçol, s'està pendent de la redacció del projecte.

Individualment, pel que fa als treballs que es preveuen a Fonollosa, el que es pretén és remodelar i ampliar el centre actual amb un 40% més de superfície. Si tot va sobre el calendari establert, el 2025 les obres haurien d'estar acabades. Aquesta mateixa data és la que l'Ajuntament de Castellterçol preveu inaugurar el nou centre, que no canviarà de lloc però que sí que patirà una gran remodelació.

A l'escola La Popa de Castellcir, la decisió de l'Ajuntament de projectar un nou edifici va venir motivada per donar resposta a la demanda cada cop més alta d'alumnat i per l'increment demogràfic que la població ha tingut en els darrers vint anys -s'ha més que doblat. Tot i que el desig del consistori és començar amb les obres com més aviat millor, és poc probable que el curs que ve hagin finalitzat.

Referent a les noves construccions amb conveni, cal destacar el de l'escola Valldaura de Manresa, que tot i que encara no s'ha signat, fonts del Departament van assegurar, el mes de maig, que la intenció seria fer-ho a finals d'aquest any.
 

Arxivat a