Tot el que volies saber de Gabriel Rufián i ningú t'havia explicat

Del moment més satisfactori al Congrés fins a l'estratègia per memoritzar els discursos abans d'un debat: consulta deu curiositats del cap de llista d'ERC a les eleccions espanyoles

Gabriel Rufián, al Congrés
Gabriel Rufián, al Congrés | Europa Press
11 de juliol del 2023


ERC manté l'aposta i Gabriel Rufián (Santa Coloma de Gramenet, 1982) és el cap de llista dels republicans a les eleccions al Congrés. Després de set anys a Madrid, ja s'ha convertit en una cara coneguda a la política espanyola. El seu perfil ha anat canviant, també seguint el canvi de discurs d'ERC des de 2017, però el fons es manté: Rufián representa l'independentisme més ancorat a l'esquerra. De llenguatge mordaç i foguejat a Twitter, ha passat d'exhibir impressores davant dels diputats a liderar negociacions rellevants amb el PSOE. El candidat encara les eleccions espanyoles amb l'objectiu que els republicans tornin a ser decisius per investir Pedro Sánchez -el preu, aquest cop, serà més elevat- o bé per liderar la defensa dels interessos de Catalunya davant d'un possible govern de PP i Vox. Aquí, deu coses que volies saber del candidat d'ERC i que ningú t'havia explicat.
 

1. No només ha fet de polític

Rufián va néixer al barri de Fondo, a Santa Coloma de Gramenet, l'any 1982, i no és una cara nova en política. De fet, ja fa temps que s'hi dedica i és un dels noms coneguts al Congrés. Abans, va treballar durant deu anys en selecció i desenvolupament de personal. Va estudiar Relacions Laborals i té un màster en Direcció de Recursos Humans a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Després de passar per Súmate i l'ANC, va presentar-se a les eleccions amb ERC al Congrés l'any 2015, com a número dos de Joan Tardà.
 

2. Manté una estreta relació amb Joan Tardà

No amaga la seva bona relació amb Joan Tardà, forjada durant els anys al Congrés -quan l'ara número 1 d'ERC començava i Tardà ja era veterà- i en els moments àlgids del procés. És, en certa manera, el seu mestre en política i "més que un amic", i assegura que sense ell no seria on és. El considera una gran persona i un polític extraordinari i sosté que ha estat "víctima de la toxicitat mediàtica i política" dels últims anys a Catalunya. El 2019, Tardà va deixar la política institucional i Rufián va convertir-se en el líder d'ERC a Madrid.
 

3. Fer fora Rajoy, un dels millors moments

El cap de llista d'ERC fa set anys que es dedica a la política al Congrés, des de 2016. Han passat moltes coses des d'aleshores. Des dels moments àlgids del procés, passant pel 155, la presó, la moció de censura contra Mariano Rajoy o la pandèmia. Rufián va ser l'únic portaveu de grup parlamentari català que es va quedar al Congrés durant el confinament més dur. El moment més complicat, però, va ser quan Oriol Junqueras va assistir a la cambra espanyola, el maig de 2019, directament de la presó i només durant unes hores, abans de tornar a la cel·la. El moment de més satisfacció, quan una majoria àmplia va aconseguir tirar endavant la moció de censura contra Rajoy. També quan es va forçar la repetició electoral per la manca de voluntat de diàleg del PSOE, l'abril de 2019.
 

4. Córrer per memoritzar els discursos

Rufián té la capacitat de fer discursos que acostumen a enfurismar la dreta i l'extrema dreta -i, a vegades, també el PSOE i, fins i tot, Unides Podem-. No acostuma a llegir papers quan parla a la tribuna d'oradors. De fet, no li agrada fer intervencions llegint, i tampoc acostuma a menjar abans de parlar a l'hemicicle. És obsessiu a l'hora de preparar els discursos, i se'ls estudia molt. Intenta aïllar-se abans d'un debat o discurs important, i aprofita per memoritzar quan surt a córrer, un esport que va practicar durant anys, perquè feia atletisme.
 

5. De dretes... però s'hi pot parlar

Les hores al Congrés, al ple o en comissions, fan que acabis tenint certa simpatia amb alguns diputats que són als antípodes ideològics. En el cas de Rufián, reconeix que aniria a fer una cervesa amb el diputat del PP per Las Palmas, Guillermo Mariscal, o amb el diputat de Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca, que fa poques setmanes es va donar de baixa del partit. Segons Rufián, tots dos són "gent de dretes, però bona gent, amb la qual es pot parlar". 
 

6. Poca vida de bars a Madrid per motius de seguretat

Rufián no porta escorta i ha patit algun intent d'agressió a Madrid, per això no fa gaire vida de bars a la capital espanyola. Sí que va alguna vegada als que hi ha a prop del Congrés i en destaca Casa Manolo, un històric situat al carrer Jovellanos a pocs metres de la cambra espanyola. En aquest bar s'hi han viscut moments importants com el 23-F o el naixement de la Constitució. Actualment, el regenta el net de qui va fundar-lo, ja fa 93 anys, i l'especialitat són les croquetes i els xurros.
 

7. Fernàndez i Anguita, referents més enllà d'ERC

Més enllà de noms del seu partit, com podrien ser Junqueras o Tardà, Rufián té com a referents polítics el periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez, que actualment forma part de la junta directiva d'Òmnium Cultural, i l'exdirigent comunista Julio Anguita, que va ser alcalde de Còrdova, secretari general del Partit Comunista d'Espanya i coordinador general d'Esquerra Unida. Abans de morir, Anguita va donar un últim consell al líder d'ERC: "Un polític sempre ha d'estudiar i sempre ha de pensar".
 

8. Perico il·lustre

Rufián no amaga el seu sentiment perico, malgrat que el club estigui en hores baixes i hagi tornat a segona divisió. L'any 2020 deia que ser de l'Espanyol és "marxista" i abans, el 2016, que era "inherent a ser d'esquerres". El descens de categoria el va viure des de la seu d'ERC a Santa Coloma, on el partit seguia la nit electoral. El seu equip va baixar de categoria, però els republicans van millorar els resultats al municipi, tot i no poder acabar amb la majoria absoluta de Núria Parlon.
 

9. Aletes i truita de patates

És un amant de la cuina, cada cop li agrada més. El seu plat preferit són les aletes de pollastre, però el plat que cuina millor és la truita de patates. De fet, s'ha presentat a alguns concursos populars i, fins i tot, n'ha guanyat algun. No li agraden els dolços.
 

10. Fora de la política, més d'escoltar que de parlar

El número 3 d'ERC al Congrés, Francesc-Marc Álvaro, destacava de Rufián en una entrevista a Nació que té un personatge públic molt potent, però que en les distàncies curtes és més proper i analític. "Sap administrar bé les tonalitats", deia el periodista, que ara ha fet el salt a primera línia política. Fora dels focus, Rufián és de poques paraules i li agrada més escoltar que no pas parlar. Quan descansa, li agrada mirar partits de futbol, llegir, escriure, el cinema i passar temps amb el seu fill.