Conjura del món cultural català i espanyol per denunciar el «retorn de la censura» amb PP i Vox

Un comunicat de la Plataforma Artes Libres, al qual s'ha sumat l'Associació d'Empreses de Teatre a Catalunya, demana protegir la cultura per salvaguardar la democràcia i es fixa com a objectiu recaptar suports per combatre el que qualifiquen de "vetos ideològics"

Aula d'Arts Escèniques del Kursaal
Aula d'Arts Escèniques del Kursaal | MEES
05 de juliol del 2023
Actualitzat el 06 de juliol a les 9:17h
El món cultural de Catalunya i de l'Estat s'ha conjurat per denunciar "el retorn de la censura" fruit dels últims pactes regionals sorgits després del 28-M entre PP i Vox que, a parer seu, “atempten contra la llibertat d’expressió, un dret consolidat socialment i democràticament en la Constitució”. Ho fan emparant-se en la cancel·lació d'una obra de teatre sobre un mestre republicà afusellat a Briviesca (Burgos), una altra de la cèlebre escriptora feminista Virginia Wolf que aborda l'homosexualitat a Madrid, una tercera que parla sobre trastorns alimentaris a Palma (Illes Balears) i l'última pel·lícula de Buzz Lightyear que inclou un petó lèsbic. La llista, però, es fa més llarga a mesura que passen els dies.
En aquest escenari, una multitud de personalitats de la cultura s'han fet ressò del manifest de la recentment creada Plataforma Artes Libres a l'Estat, que també ha compartit l'Associació d'Empreses de Teatre a Catalunya (ADETCA). En l'escrit, les entitats demanen protegir els drets fonamentals perquè “sense cultura no hi ha democràcia”, i fixen un objectiu clar: recaptar suports per fer front als "vetos ideològics" que s'estan produint.

La mateixa consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha donat suport al comunicat del sector: “M’uneixo a la crida per denunciar la censura que ja estan rebent algunes produccions culturals arran dels nous governs de PP i Vox en diversos territoris”, ha assenyalat Garriga, que també ha destacat que el Govern "defensarà sempre la llibertat d’expressió i la diversitat cultural i lingüística”. Les excuses que posen els executius ultres per justificar les cancel·lacions acostumen a obeir a temes pressupostaris o bé directament diuen que no va en la línia del nou govern.
Han compartit el manifest els intèrprets Alba Flores, Susi Sánchez, Carlos Bardem, Juan Diego Botto, Hugo Silva, Leticia Dolera, Itziar Castro; cantants com Rocío Saiz, i Sole Giménez; i escriptors com Bob Pop i Lucía Lijtmaer. També han mostrat el seu suport públic la directora del Festival Iberoamericà de Teatre de Cadis (FIT), Isabel Aguilar, i el director del Màster en Gestió Cultural i de l'Institut i Tecnologia de la Carles III, Enrique Viralta. Han seguit el mateix camí institucions com el Centre Dramàtic Nacional, la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), l'Associació Professional Dansa Illes Balears, l'Associació MIM, els Premis Max, la Unió d'Actors i Actrius, i l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya. Companyies de teatre com Teatre Defondo, Kamikaze, Teatro del Barrio, Teatre Lliure i Proyecto 43-2; editorials com Dos Bigotes, La Imprenta i Talentura, i productores audiovisuals com Caballo Films i Tandem Films tampoc han volgut deixar l'oportunitat d'exhibir el seu suport.