Puigdemont treu Junts del joc de pactes: «Sánchez no serà president amb els nostres vots»

El líder juntaire s'allunya del govern de coalició d'esquerres a l'Estat després de reiterar que el PSOE li va oferir l'indult, fet que els socialistes neguen

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu | Nazaret Romero / ACN
Nació
16 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:56h

Junts no donarà suport a Pedro Sánchez perquè reediti el govern de coalició d'esquerres a l'Estat. Així ho ha afirmat l'expresident de la Generalitat i líder juntaire, Carles Puigdemont, en una entrevista a l'Ara publicada aquest diumenge. "Pedro Sánchez no serà president amb els vots de Junts" després de les eleccions espanyoles del 23-J, ha assegurat. 

Junts surt així del joc de pactes en què estan immersos els partits independentistes de cara als comicis a les Corts espanyoles. Mentre ERC advoca per encarir el preu del seu suport a Sánchez i consensuar-ho amb la resta de forces independentistes, la CUP posa un acord amb una data concreta per a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya com el preu dels seus vots. Puigdemont, però, ha opinat que "si guanya el PP, el més probable és que el PSOE faciliti la investidura per evitar un govern amb Vox" i treu així el seu partit de la dinàmica d'acords a Madrid.

Tanmateix, ha analitzat que pel que fa a Catalunya, "la diferència és que el PSOE opera amb anestèsia i el PP sense", però ha afirmat que "tots dos amputen". D'altra banda, ha posat en dubte que existeixi una via cap a la independència que passi per l'abstenció el 23-J. "Puc entendre què hi ha darrere d'aquesta abstenció que ara es propugna, però l'abstenció, per a mi, no és una opció. Votar Junts, ERC o la CUP pot ser incòmode per a molta gent, però tampoc no és just posar tothom en el mateix sac", ha dit després d'haver aconseguit que el Consell de la República que lidera no recomani l'abstenció.
 

Puigdemont reitera l'oferta d'un indult del PSOE

En l'entrevista a l'Ara, Puigdemont ha reiterat que el govern espanyol li ha ofert un indult si torna a l'Estat i entra a presó. "Si Sánchez hi té interès, li diré els dies exactes i els noms concrets de les visites que vaig rebre abans, durant i després dels indults per oferir-m'ho", ha afegit. Si bé, l'ara eurodiputat persegueix que Espanya retiri l'ordre de detenció estatal i "que se la forci a respectar la immunitat que ens reconeixeria el Tribunal Europeu".