ERC presenta oferta a Junts per negociar plegats la investidura de Sánchez

Els republicans situen avançar en el referèndum i acabar amb la repressió, el traspàs integral de Rodalies i la fi del dèficit fiscal com a eixos de la negociació amb el PSOE

Aragonès i Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Aragonès i Puigdemont, en una imatge d'arxiu | ACN
30 de juliol del 2023
Actualitzat a les 22:24h
ERC fa pública l'oferta a Junts per negociar plegats la investidura de Pedro Sánchez. La direcció del partit republicà, en un article publicat aquest diumenge al diari Ara, planteja que l'independentisme es presenti amb tres eixos essencials a les converses que vindran amb els socialistes: avançar en el referèndum i la fi de la repressió, el traspàs integral de Rodalies, i acabar amb el dèficit fiscal.

"El PSOE ha de ser conscient que si vol governar el seu país, haurà de respectar el nostre", assegura la carta que firma bona part de la cúpula d'ERC, i en la qual figuren noms com els d'Oriol Junqueras, Marta Rovira, Pere Aragonès, Marta Vilalta, Gabriel Rufián o Teresa Jordà entre altres. Els republicans també creuen que l'escenari, en què l'independentisme té la clau, obliga a "sumar esforços" i per això parlen de "14 vots independentistes" que superin la lògica de partits.

Els dirigents del partit també reivindiquen la feina feta en aquesta última legislatura, assegurant que van obrir un "camí d'oportunitat" amb la creació de la taula de diàleg. Fruit d'aquest espai de negociació, recorda ERC, en van sortir els indults als presos polítics i l'eliminació del delicte de sedició del codi penal. "En definitiva, per reduir la capacitat repressiva per al moment en què ho tornem a fer", apunten els republicans.

Sobre els resultats del 23-J, la cúpula del partit creu que l'amenaça de PP i Vox va fer que molts catalans optessin per votar els partits d'"obediència espanyola", però celebra que l'independentisme mantingui la clau de la governabilitat a l'Estat. "És una bona notícia que sigui així", defensen, malgrat la davallada patida als comicis, perquè el PSOE "no té cap altra alternativa". "Allarguem la mà de forma sincera per fer-ho plegats", conclouen.