António Guterres, secretari general de l'ONU: «La humanitat ha obert les portes de l'infern»

Nacions Unides alerta a la cimera del clima de Nova York dels efectes tràgics de l'escalfament global després de l'estiu més càlid mai registrat

El president de l'ONU, António Guterres, aquest dimecres al matí
El president de l'ONU, António Guterres, aquest dimecres al matí | ONU
Nació
20 de setembre del 2023
Actualitzat el 21 de setembre a les 8:31h
Nova York ha estat aquest dimecres el faristol des d'on el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha emès l'enèsim missatge d'alerta per al món. "La humanitat ha obert les portes de l'infern", ha reblat per iniciar la seva intervenció a la cimera climàtica que ha organitzat Nacions Unides coincidint amb l'Assemblea General.

La trobada pretén que els estats impulsin els seus plans climàtics, que continuen lluny dels compromisos assolits globalment. Tot plegat després que s'hagi viscut l'estiu boreal més càlid mai registrat i amb fenòmens climàtics extrems, com els incendis de la Mediterrània central, el Canadà i Hawaai, entre altres.

També l'escalfament global va fer 50 vegades més probable el cicló que va devastar Líbia, segons un estudi. I aquest només és un exemple dels efectes de l'acció humana sobre el planeta. "L'acció climàtica sembla insuficient per a fer front a la magnitud del repte", ha denunciat Guterres, que ha llançat un dard als governadors nacionals i supranacionals. "No estic segur que estiguin notant la calor", ha dit.

El secretari general ha fet coincidir la cimera de Nova York amb l'Assemblea General de l'ONU, amb l'objectiu d'impulsar els plans climàtics dels estats membres i amb la previsió que intervinguin 34 mandataris, entre els quals Pedro Sánchez, intervinguin.

No hi participaran, però, els líders de les dues grans potències mundials i màxims emissors de gasos d'efecte hivernacle, Joe Biden (Estats Units) i Xi Jinping (la Xina). En el cas dels estatunidencs, però, enviaran l'exsecretari d'estat i actual home fort de l'administració Biden en qüestions de crisi climàtica, John Kerry.
 

Sánchez anuncia 250 milions

Sánchez, en la seva intervenció, ha anunciat contribucions per més de 250 milions a diversos fons per a ajudar a fer front al canvi climàtic, i ha defensat la importància del finançament. També ha reivindicat la necessitat d'afrontar aquesta crisi amb "determinació, lideratge i acció", incrementant el nivell d'ambició. En aquest sentit, ha expressat el suport de l'estat espanyol al compromís anunciat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, de triplicar la capacitat instal·lada d'energies renovables i duplicar els esforços en matèria d'eficiència energètica per l'any 2030.

Arxivat a