El principal acusat dels vincles independentistes amb Rússia es planteja recusar el jutge de Volhov

La defensa de Víctor Terradellas sospesa fer aquest pas després de l'entrevista concedida per Joaquín Aguirre a la televisió alemanya durant la qual va denunciar la influència russa en el procés

L'exresponsable de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas, acompanyat del seu advocat.
L'exresponsable de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas, acompanyat del seu advocat. | ACN
31 de gener del 2024
Actualitzat a les 10:18h
L'entrevista del jutge Joaquín Aguirre en una televisió alemanya en la qual desgranava els presumptes vincles de l'independentisme amb Rússia continua portant conseqüències. Segons fonts consultades per Nació, la defensa de Víctor Terradellas, exresponsable de política internacional de Convergència i principal acusat en la trama russa del procés que enarbora Aguirre i que ha revifat aquesta setmana, es planteja recusar el jutge.

De moment, Aguirre ha decidit prorrogar mig any més la investigació. En una interlocutòria de vuit pàgines, el jutge indica que la complexitat de la causa ha portat a aquesta decisió, perquè existeix i la necessitat d'aprofundir en les "estretes relacions" de dirigents independentistes amb ciutadans russos, alemanys i italians, "algun dels quals ocupava càrrecs diplomàtics o tenien relacions amb els serveis secrets russos, altres eren membres influents de partits d'extrema dreta alemanya o italiana i amb interessos a establir relacions d'influència política i econòmica amb el govern de Catalunya si s'independitzava d'Espanya de manera unilateral". Tot plegat, relata el jutge, perseguia l'objectiu de "desestabilitzar la democràcia i la UE".

El jutge parla de dues reunions amb ciutadans russos. La primera, en què va participar Elsa Artadi -exalt càrrec del Govern i de confiança de Carles Puigdemont, apartada des de fa mesos de la política institucional- amb Terradellas, Jordi Sardà Bonvehí -empresari implicat en un cas d'estafa amb gas a Ucraïna- i dues persones més. Es va parlar de criptomonedes, però sense cap proposta concreta i amb poc rigor, segons va relatar Artadi davant del jutge. La segona reunió va ser a la Casa dels Canonges, amb Puigdemont, que podria haver estat just abans de la declaració de la independència, i amb presència de l'expresident de la Generalitat, Artadi i dues persones més que parlaven rus. Segons Terradellas, no en va sortir res d'aquesta reunió i Puigdemont va demanar "continuar les converses" amb els russos.

Aguirre sosté que hi va haver contactes amb "altes instàncies del Kremlin" tant abans com després de la declaració d'independència. Si en un primer moment la persona de contacte era Terradellas, després que fos detingut l'encarregat va ser Josep Lluís Alay, director de l'oficina de 'expresident. En aquest sentit, el jutge "dedueix" que hi havia "alguna persona en comú i per sobre d'ells" que permetia aquests contactes. En el relat de l'instructor s'arriba a apuntar que l'entorn de Puigdemont -concretament Terradellas- tenia informació de la invasió russa d'Ucraïna, cosa que constata que els contactes eren amb persones rellevants a Rússia.