Les defenses del cas Tsunami eleven al Suprem les irregularitats de García Castellón

Els advocats fan front comú per demanar la finalització de la instrucció perquè la investigació s'ha prorrogat de forma extemporània

Manifestants de Tsunami Democràtic
Manifestants de Tsunami Democràtic | David Zorrakino / Europa Press
28 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:39h
Front comú de les defenses dels investigats de Tsunami Democràtic. Els advocats de Marta Rovira, Marta Molina, Oriol Soler, Oleguer Serra i Xavier Vendrell han fet arribar un escrit a la sala del Tribunal Suprem (TS) -que delibera i està pendent de resoldre sobre la seva competència en la causa- per advertir-lo d'un error del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, segons ha pogut saber Nació.
 
En concret les defenses fan saber al tribunal que en les actuacions seguides davant del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, la durada de la fase d'investigació s'ha prorrogat de forma extemporània i, per tant, contrària a dret, des del passat 29 de juliol de 2021. Aquest fet, consideren les defenses, comporta la invalidesa de totes les diligències d'investigació acordades amb posterioritat a aquesta data (segons la jurisprudència del mateix TS), entre elles la imputació de diversos dels acusats en la causa, inclosos els dos aforats que han justificat d'elevar l'exposició raonada al TS.
 
Tot i ser conscients de l'absència d'una norma processal que els permeti participar del tràmit d'admissió d'una exposició raonada davant del Tribunal Suprem, les defenses consideren imprescindible posar en coneixement del tribunal aquesta qüestió d'ordre processal tan rellevant que afecta directament drets fonamentals dels investigats, però que no consta ni en la mateixa exposició raonada de 21 de novembre de 2023 del jutge García Castellón, ni en l'informe de 22 de febrer de 2024 de la tinent fiscal del TS. 
 
Les defenses consideren que la sala del TS ha de conèixer aquesta qüestió abans de prendre la decisió sobre la seva competència, ja que la invalidesa de les imputacions de les persones aforades indicades a l'exposició raonada faria impossible dirigir el procediment contra elles i, en conseqüència, el TS no podria declarar la seva competència per instruir-los ni per, eventualment, jutjar-los.
 
Per tot això demanen a la sala que declari la finalització de la instrucció judicial des del 29 de juliol de 2021, així com l'arxiu de la causa especial del TS i la devolució al Jutjat central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional per tal que adeqüi les diligències a les conseqüències i efectes d'aquesta finalització.