Collboni certifica el fracàs dels pressupostos i activa la qüestió de confiança

El govern socialista responsabilitza directament els comuns de la manca de suports als comptes, mentre que Colau assenyala que el PSC va treballar també un possible acord amb Junts i que tampoc se n'ha sortit

Jaume Collboni, en el ple municipal, en imatge d'arxiu
Jaume Collboni, en el ple municipal, en imatge d'arxiu | ACN / Blanca Blay
22 de març del 2024
Actualitzat a les 16:57h
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, recorrerà a la qüestió de confiança per poder aprovar els seus primers pressupostos al capdavant de la ciutat. No hi ha hagut cap gir de guió a última hora i la majoria de grups de l'Ajuntament han votat en contra del primer gran examen polític del govern del PSC a la capital catalana. Més enllà dels seus regidors, els socialistes només han sumat el suport dels cinc representants d'ERC al consistori. Les dues possibles aliances afegides de Collboni -Junts i BComú- han quedat lluny de la sintonia socialista, en el moment decisiu. Tanmateix, això no farà caure la proposta de govern. Ara s'activa una via alternativa que en el passat també van utilitzar tant Xavier Trias com Ada Colau, quan eren alcaldes: la qüestió de confiança. Si el 2 de maig no hi ha cap nou candidat a l'alcaldia que sumi una majoria absoluta a l'Ajuntament, en poc més d'un mes s'aprovaran automàticament els comptes de 3.800 milions d'euros a Barcelona.

Collboni ha carregat tota la responsabilitat de la no aprovació dels pressupostos en els seus exsocis de govern. "Senyora Colau, mai havia vist tanta irresponsabilitat junta en tan poc temps", ha dit l'alcalde, en l'única referència individual a un altre regidor que ha fet durant el seu breu discurs. El retret creuava la frontera barcelonina i citava la manca d'acord també entre els comuns i el Govern de la Generalitat. Una situació que, de retruc, també va comportar que l'executiu espanyol descartés tramitar-ne els seus i va optar per prorrogar els vigents. "S'han carregat dos pressupostos i intenten fer-ho amb els tercers, però amb aquests no ho aconseguiran", ha afegit el tinent d'alcaldia responsable dels càlculs econòmics, Jordi Valls. Un enfocament que també ha estat compartit per la líder d'ERC, Elisenda Alamany. 

Al seu torn, una Colau convertida en ase de tots els cops ha intentat treure el debat de l'enfocament que proposaven socialistes i republicans. "A mi, durant vuit anys, em van recordar que com a alcaldessa, era l'última responsable d'intentar arribar a acords", ha mencionat la cap de files de BComú. Ara, ha desitjat que Collboni s'apliqués la mateixa màxima. De fet, la mateixa líder dels comuns ha puntualitzat que el PSC podia va començar el mandat flirtejant també amb Junts, amb qui sumaria majoria absoluta i podria haver aprovat els comptes plàcidament. En aquests mesos, tant Xavier Trias com Ada Colau han posat la condició d'entrar al govern per aprovar els comptes. Durant un temps, fins i tot Jaume Collboni ho va assumir i va assegurar que els pressupostos arribarien de la mà d'una ampliació de l'actual govern en minoria. "No s'entén perquè el govern ha decidit no explorar cap de les dues majories possibles que tenia per arribar aquí i no fracassar", ha mencionat l'exalcaldessa.

El portaveu econòmic de Junts, Ramon Tremosa, ha furgat en aquesta idea tot assenyalant que "en els països avançats" els pressupostos es presenten amb la garantia de ser aprovats. És a dir, amb la majoria necessària, venia a dir. També ha puntualitzat que ara Collboni està "més sol" que fa deu mesos, ja que a la investidura comuns i populars li van fer suport i ara totes dues formacions són ben lluny de tancar-hi pactes rellevants.

En el debat del plenari, també hi ha hagut temps per recordar els exercicis anteriors, quan els comuns lideraven el govern municipal acompanyats dels socialistes. Llavors, amb vots favorables o abstencions, ERC va permetre que s'aprovessin els quatre pressupostos del mandat passat. Ho ha recordat també Elisenda Alamany, que ha reclamat als comuns un comportament similar al que van tenir els republicans els anys anteriors. "La diferència, potser, és que han canviat els llocs i els rols d'on s'asseuen uns i altres. És incomprensible, i això la gent no ho entén", ha lamentat la regidora. 

Al seu torn, el PP també ha sostingut que aquests comptes no els interpel·len. Asseguren que s'assemblen massa al projecte de ciutat engegat pels comuns els darrers dos mandats. "Tenim impostos de primera i serveis de tercera", ha resumit el president del grup popular, Daniel Sirera. Alhora, Vox també hi ha votat en contra.
Arxivat a