Tancada la instrucció de la peça de la concessió del contracte d'Smatsa

Hi ha una onzena d'investigats, entre els quals l'exalcalde Manuel Bustos, el seu germà, el gerent de la concessionària i el president del grup Vendex

Les instal·lacions de la concessionària
Les instal·lacions de la concessionària | Albert Hernàndez
02 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:18h
La instrucció de la peça 28 del cas Mercuri -fa referència a la concessió del contracte de recollida de residus i neteja viària a Smatsa- ja està tancada, a falta de que les parts presentin els seus escrits d'acusació i demanin les penes corresponents. Així ho ha anunciat, aquest dimarts, l'acusació popular en diverses peces de la macrocausa, Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, i ho han confirmat fonts municipals en haver rebut el mateix document, en aquest cas, com a acusació particular. 

Hi ha una onzena de persones investigades per presumptes delictes de prevaricació, tràfic d'influències, suborn, falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets, blanqueig de capitals i delicte electoral. Entre els qual es troba l'exalcalde Manuel Bustos; el seu germà, Paco Bustos, perquè era regidor d'Espai Públic i responsable del servei; Xavier Izquierdo, que era coordinador d'Espai Públic; el gerent d'Smatsa, Eugenio Díaz; el president del grup Vendex, empresa mare d'Smatsa, Gervasio Rolando Rodríguez; tres funcionaris i l'exregidor, aleshores secretari d'organització del PSC Sabadell, Cristian Sánchez.

Tal com ha explicat el membre del col·lectiu, Isidre Soler, la instructora ha assenyalat que "de la minuciosa investigació" es podria relacionar "les maniobres planificades i organitzades" des del partit i la companyia, a més "de la col·laboració de funcionaris municipals", perquè Smatsa tingués "un concurs favorable" i el guanyés. En aquest sentit, ha mencionat que "es va vulnerar la naturalesa i la tipologia" del mateix -18,5 milions d'euros a 15 anys i prorrogables a cinc més- i la garantia, que tal com ha especificat, es va lliurar 40 dies més tard, un cop s'havia adjudicat i a una import inferior, un 0,2335% en comptes del 5%.

Soler ha explicat que a petició de Rolando Rodríguez "es van apartar" treballadors públics en aquest procediment i "en un hotel d'una habitació de Madrid van redactar un informe perquè els hi fos favorable". Des de la firma es van pagar 14 viatges entre 2009 i 2012 -més de 20.000 euros-, entre aquests "un a l'actual alcaldessa, Marta Farrés", ha apuntat, pel qual va anar als jutjats de Sabadell a declarar el desembre de 2019, així com dinars i sopars en establiments de luxe i al restaurant del germà de Bustos.

Judici amb jurat popular
Soler ha previst que a finals de l'any vinent es fixi data per celebrar el judici i serà "amb jurat popular", ha assegurat. Ha celebrat l'escrit de la jutge que, al seu parer, "confirmen les sospites" i ha lamentat que els tres empleats públics que figuren en l'acusació "de fets molts greus, encara continuïn en actiu".

No s'ha pronunciat sobre les penes que demanarà l'acusació popular, però "seran elevades" i ha reclamat que l'Ajuntament de Sabadell "com a acusació particular estigui a l'alçada de les circumstàncies i no faci com a la peça 25". Soler ha afirmat que si es va a judici "aquesta empresa" no podrà seguir oferint el servei.