La convocatòria propalestina tirarà endavant a la plaça d'Octavià malgrat els «impediments» del govern

La Coordinadora d'AFES acusa l'executiu santcugatenc d'"hipocresia institucional" i "abús de poder"; mentre que des de l'Ajuntament defensen donar un "respir" a l'espai

Manifestació unitària de suport a Palestina.
Manifestació unitària de suport a Palestina. | Ricard Novella
13 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:23h
Nova polèmica local davant de l'ofensiva d'Israel a Gaza. I és que la Coordinadora d'AFES de Sant Cugat ha denunciat públicament que el govern (Junts-ERC) està posant "impediments" per la celebració d'una jornada de suport al poble palestí que s'havia convocat per aquest dissabte 17 de febrer a les 12 h del migdia. 

A través d'un comunicat, es relata que la pròpia Coordinadora va realitzar els tràmits administratius corresponents per sol·licitar l'espai de la plaça d'Octavià -davant del Monestir- amb la voluntat de pintar un Guernika a mida real després de la controvertida retirada del mural escolar fet per alumnes al Pins del Vallès a instàncies de la qüestionada regidora d'Educació, Carme Ardid.

Així, manifesten que l'executiu va denegar-los la cessió de la ubicació sol·licitada sense cap justificació i els traslladava a la plaça U d'Octubre -a un centenar de metres de distància-. Després de diversos intents sense rebre resposta sobre els motius del canvi, aquest dimarts s'ha avançat que l'acte se celebrarà igualment a Octavià en format concentració per evitar la trava de l'Ajuntament amb la corresponent comunicació al cos dels Mossos d'Esquadra.
 
Posteriorment, des de l'executiu s'hauria cridat la Coordinadora per reunir-se i gestionar aquesta desavinença. Segons ha pogut saber NacióSantCugat, el govern exposa que la plaça d'Octavià ja ha estat escenari de molts actes durant aquest cap de setmana de Carnaval -inclús a altes hores de la nit- i, per tant, des de la Comissió de Via Pública es va proposar la plaça de l'U d'Octubre per donar un "respir" i evitar actes seguits cada cap de setmana en un mateix espai. 

En qualsevol cas, l'entitat organitzadora es va quadrar i ha declarat que no hi assistiran mentre no s'atenguin les sol·licituds ja manifestades i purament vinculades a l'àmbit educatiu com, entre d'altres, les ombres als patis.
 

"Abusos i hipocresies"

"No permetrem que es segueixi censurant ni silenciant a la comunitat educativa; ni permetrem més intrusions ni abusos de poder", han sentenciat en el comunicat reiterant les ingerències de l'executiu a l'hora de posar dificultats perquè aquesta mena d'activitats es puguin fer als entorns dels centres escolars.

"Cal dir prou a la barbàrie! Com a famílies, creiem que l'única manera de construir una societat més justa, inclusiva i pacífica és cooperar amb els nostres infants per dotar-los d'un esperit crític davant del món que els envolta. No volem infants passius; volem ensenyar-los a pensar i desenvolupar-se com a ciutadania crítica, solidària i compromesa en la defensa dels drets i contra les injustícies. El silenci ens fa còmplices", es llegeix en un comunicat que denuncia el genocidi i les violacions sistemàtiques del Dret Internacional Humanitari perpetrades per Israel que ja sumen més de 30.000 víctimes mortals, prop de la meitat menors d'edat.

Tanmateix, el text també retreu la "doble moral i hipocresia institucional" que permet i recolza actes i mostres de solidaritat segons qui pateix el conflicte". "Per què a les escoles s'ha parlat d'Ucraïna i ara no es pot parlar de Palestina?", han qüestionat tot rebutjant les possibles acusacions d'antisemitisme i judeofòbia que, insisteixen, també cal combatre-les frontalment com qualsevol altra expressió xenòfoba. "És inadmissible que s'utilitzin aquests termes per silenciar reivindicacions justes i legítimes", han sentenciat tot exigint un alto el foc de forma immediata que posi fi al setge, bloqueig i ocupació que està patint la població palestina.

La jornada "Vine a pintar el Guernika a mida real" ha estat convocada pels següents col·lectius: Famílies de Sant Cugat amb Palestina, Sant Cugat amb Palestina, la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat i Dissidència Sònica.

Des de la CUP han mostrat el seu suport a la convocatòria i reclamen al govern santcugatenc que "deixi de perseguir i posar entrebancs a les expressions en suport al poble palestí just en el moment en què el genocidi que aquest pateix per part d'Israel s'està intensificant".