Els comuns eleven les polèmiques d'Ardid al Departament d'Ensenyament

Des d'En Comú Podem presentaran una moció per reprovar, si escau, la polèmica tasca de la regidora d'Educació

Imatge de la regidora d'Educació Carme Ardid assumint el càrrec
Imatge de la regidora d'Educació Carme Ardid assumint el càrrec | Aj. de Sant Cugat
08 de gener de 2024, 18:53
Actualitzat: 19:02h
En Comú Podem ha enviat una queixa al Departament d'Ensenyament exigint que obri una instrucció davant de les últimes accions de la regidora d'Educació de Sant Cugat, Carme Ardid. Un moviment que s'emmarca amb la presentació d'una moció pel pròxim ple ordinari de gener on els comuns proposaran crear una comissió informativa especial davant l'actual "manca de transparència" del govern local respecte a les decisions de la juntaire i, si escau, reclamar la seva reprovació al plenari.

Així, els regidors Ramon Gutiérrez i Aina Balada han carregat contra els incidents relacionats amb Ardid des de la seva assumpció del càrrec com seria la defensa del model d'educació concertada; el retard en l'arribada dels mòduls prefabricats pels alumnes de La Mirada; la manca de places de personal a les escoles bressol; o la carta remesa a les direccions de tots els centres educatius de la ciutat per demanar-los que no es posicionessin davant la invasió d'Israel a la Franja de Gaza -inclosa la retirada d'un mural fet per infants a favor de la pau-.

"Reclamem que s'esclareixi i se'ns doni explicacions de quina és la feina de la regidora", han exigit des d'En Comú Podem mostrant-se "preocupats", tant pel seu silenci persistent, com per les reiterades polèmiques i "extralimitacions" de la també presidenta del Rotary. "La seva tasca no és la de fer de mestra municipal, sinó la de gestionar els serveis educatius de la ciutat", han recordat tot remarcant que, amb l'última controvèrsia palestina, s'hauria pogut inclús vulnerar els drets de llibertat d'expressió i el principi d'autonomia dels centres escolars.

En qualsevol cas, i abans de prendre cap altra decisió com adherir-se a la petició de dimissió per part dels cupaires, "necessitem recopilar tots els elements i indicis probatoris" de la mà del govern local. En cas que no se'ls faciliti, aleshores han avançat que hauran de "buscar altres mecanismes davant d'un problema que ja serà del govern municipal en conjunt i de la seva relació amb l'oposició".

Finalment, els comuns també consideren que aquesta moció brindarà a ERC una "segona oportunitat" perquè es pronunciï i es mulli contra les accions de la seva companya del govern de coalició.

Queixa d'En Comú Podem a Ensenyament:

AL DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT. SERVEI TERRITORIAL D’ENSENYAMENT AL VALLÈS OCCIDENTAL

Benvolgudes Sres.

Des del grup municipal d’En Comú Podem Sant Cugat ens posem en contacte amb vostès per posar en coneixement un fet que considerem profundament greu:

Segons ens ha arribat a través de les famílies de les escoles i per la premsa local de la nostra ciutat (Cugat Mèdia), la regidora d'Educació de Sant Cugat del Vallès, la Sra. Carme Ardid, va enviar dos correus electrònics (25 d’octubre i 10 de novembre de 2023) a les direccions de totes les escoles públiques, privades i concertades de Sant Cugat, per demananar que no es posicionessin en el conflicte entre Israel i Palestina. Cal fer esment, que aquesta part no té un coneixement directe del contingut d’aquestes cartes doncs des de l’Ajuntament de Sant Cugat no se’ns ha facilitat. Tanmateix, se’ns va fer arribar via WhatsApp una còpia que no podem assegurar-ne l’autenticitat, però que passem a transcriure per tal que el seu Departament pugui fer els corresponents esbrinaments:

“Bona tarda, directores i directors,

Amb algunes i alguns ja ens coneixem, amb altres encara no i estic desitjant fer-vos una visita a tots per compartir una estona.

Avui, però, us vull fer un prec.

Com a regidora d’Educació i de Multiculturalitat he de vetllar pels infants i joves de la nostra ciutat. En aquests moments s’estan donant situacions que afecten negativament alguns d’aquests alumnes. La causa és el conflicte entre Israel i Palestina. Sé que s’han fet pancartes i també hi ha manifestacions a favor de Palestina, i també en contra d’Israel. També algunes al contrari.

El que em preocupa és l’odi, és l’estar en contra. Aquí, a Sant Cugat hi viuen moltes famílies que estan patint, que han perdut familiars, i els infants no entenen ben bé què passa. No em vull posicionar en cap cas a favor d’un o altre facció. Com a responsables de la seva educació i el seu benestar penso que hem de treballar per crear un esperit crític però, a l’hora, vetllar per la pau. No podem traslladar el conflicte a Sant Cugat ni esperonar la violència.

Per això us demano que m’ajudeu, que parleu amb els vostres professionals i que ajudin els alumnes a entendre que hi ha persones pateixen a les dues bandes. Que a la guerra ningú guanya, tothom surt perdent i queden les víctimes. Que les víctimes també poden estar aquí, a Sant Cugat.

Moltes gràcies per la vostra comprensió i la vostra col·laboració. 

M Carme Ardid
Regidora d’Educació, Universitats, Multiculturalitat i Benestar Animal”


Posteriorment, el passat 10 de novembre, també va escriure un correu a la Direcció de l’escola Pins del Vallès demanant la retirada d’un mural que la comunitat educativa del centre havia fet “en favor de la cultura de la pau i dels drets dels infants”. Es tractava d’un mural que representava el Guernica de Picasso pintat amb els colors blanc, negre i verd (al·legòrics a la bandera de Palestina) i s’acompanyava de missatges de pau escrits per l’alumnat de l’escola. El mural es va penjar amb el vistiplau de la direcció a la tanca del pati el 17 de novembre, cinc dies abans que la regidora ordenés retirar-ho. D’aquest fet no disposem cap còpia del comunicat.

En aquest sentit, cal recordar que les competències pròpies i funcions del municipi delegades a la regidoria d’educació són, tal com recull la Llei reguladora de les Bases del Règim Local: “la creació, manteniment i gestió de les escoles infantils d’educació de titularitat pública de primer cicle d’educació infantil”, “la planificació, l'ordenació i la gestió de l'educació infantil i la participació en el procés de matriculació en els centres públics i concertats del terme municipal, el manteniment i l'aprofitament, fora de l'horari escolar, dels centres públics i el calendari escolar” i “participar en la vigilància del compliment de l'escolaritat obligatòria i cooperar amb les administracions educatives corresponents en l'obtenció dels solars necessaris per a la construcció de nous centres docents. La conservació, manteniment i vigilància dels edificis de titularitat local destinats a centres públics d'educació infantil, d'educació primària o d'educació especial.”

Així com l’art 31.3 del Decret 102/2010 d’autonomia dels centres educatius estableix que en funció del projecte de direcció són funcions que correspon al director/a la de:

e) Orientar, dirigir i supervisar les activitats del centre, dirigir l'aplicació de la programació general anual i vetllar perquè s'aprovin un desplegament i una concreció del currículum coherents amb el projecte educatiu i garantir-ne el compliment.

En la mateixa línia es pronuncia l’art 97 de la Llei d’Educació de Catalunya on estableix l’àmbit d’autonomia pedagògica de la figura del director:

5. En els centres públics, correspon a la direcció de cada centre impulsar i liderar l’exercici de l’autonomia pedagògica. En els centres privats sostinguts amb fons públics, correspon al titular o la titular de cada centre impulsar l’exercici de l’autonomia pedagògica i al director o directora liderar-lo. 

Per tot, SOL·LICITEM A L’ORGANISME:

Que esclareixi si la regidora d’educació va enviar les cartes als centres educatius de Sant Cugat del Vallès del 25 d’octubre i 10 de novembre de 2023, si en les dites cartes es va sol·licitar que des dels centres educatius no es posicionessin en el conflicte armat de la franja de Gaza i si es va ordenar la retirada d’un mural de l’escola pública Pins del Vallès.

Si amb la dita actuació s’ha vulnerat el dret de llibertat d’expressió d’infants i comunitat educativa, el dret a l’autonomia dels centres d'acord amb la normativa abans exposada i si ha afectat directament en la normal activitat pedagògica que és competència de mestres, professors i inspecció educativa

Sant Cugat del Vallès, 4 de gener de 2024

Grup Municipal d’En Comú Podem Sant Cugat del Vallès