La direcció de Junts corregeix Borràs i encarrila el cordó sanitari contra l'extrema dreta a Ripoll

La candidata a Madrid, Míriam Nogueras, sosté que és "inqüestionable" el compromís del partit per frenar Aliança Catalana i dona per fet el pacte amb les esquerres per evitar que Sílvia Orriols arribi a l'alcaldia tot i guanyar les eleccions

Laura Borràs, durant la nit electoral.
Laura Borràs, durant la nit electoral. | Ricard Novella
12 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:09h

Tot i els dubtes expressats en públic per Laura Borràs, presidenta de Junts, la direcció del partit s'ha inclinat sense matisos a favor de sumar-se al cordó sanitari contra l'extrema dreta per evitar que governi a Ripoll, on Aliança Catalana va guanyar les eleccions sense majoria absoluta. El moviment és bàsic, perquè els vots de Junts són necessaris perquè Sílvia Orriols no arribi a l'alcaldia. L'encarregada de fer-ho públic ha estat Míriam Nogueras, candidata de Junts a Madrid i que aquest dilluns ha exercit de portaveu. "El posicionament és inqüestionable", ha apuntat Nogueras després d'una executiva en la qual diverses veus -així ho ha avançat RAC1- s'han posicionat sense embuts a favor del cordó sanitari. Borràs, ahir i a través de Twitter, va plantejar dubtes sobre si sumar-s'hi pensant en el llarg termini.

"L'estratègia de no deixar-los governar no només no soluciona el problema, sinó que l'agreuja", va assenyalar Borràs, que ha estat ràpidament corregida per la seva successora al Parlament, Anna Erra, que ha expressat el posicionament oficial del partit -així ho ha definit Nogueras- en una entrevista aquest dilluns a Catalunya Ràdio. Amb la participació de Junts, la suma de totes les forces presents a l'Ajuntament de Ripoll al marge d'Aliança Catalana permetrà que Orriols, de discurs islamòfob, no arribi a l'alcaldia d'una ciutat protagonista des de la nit del 28-M. L'extrema dreta catalana va obtenir sis regidors amb el 30,76% dels vots, el doble del que van obtenir Junts -que governa la ciutat des de fa tres legislatures- i ERC, respectivament.

Borràs, que divendres va deixar de ser oficialment presidenta de la cambra un cop executada l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) -derivada, al seu torn, de la condemna per corrupció pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)-, ha tornat a explicar-se a Twitter després de la roda de premsa de Nogueras. "Confiança plena que els regidors de Ripoll, amb tots els elements sobre la taula, han triat la millor estratègia per combatre la xenofòbia i el populisme a la ciutat", ha assenyalat la líder de Junts, que no ha desaprofitat l'ocasió per queixar-se de les "intoxicacions interessades" i dels "insults" que, a parer seu, hi ha hagut les últimes hores.