La pressió política i social fa caure Rubiales

El president de la RFEF dimitirà aquest divendres davant l'assamblea per l'escàndol masclista amb Jennifer Hermoso, empès per les múltiples veus crítiques de sectors diversos

Luis Rubiales, en una imatge d'arxiu
Luis Rubiales, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Marc Orts i Lluís Girona
24 d'agost del 2023
Actualitzat el 25 d'agost a les 8:28h
LuisRubiales dimitirà finalment aquest divendres com a president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) durant l'assemblea extraordinària convocada a les 12:00 hores, segons informen diversos mitjans, tal com exigien múltiples personalitats del govern espanyol, del món del futbol i de la societat espanyola en el seu conjunt. L'escàndol masclista durant la celebració del Mundial femení amb el petó forçat a Jennifer Hermoso i la reacció en la mateixa línia del màxim dirigent de l'organisme rector del futbol a l'Estat han despertat un rebuig generalitzat que l'han fet caure en menys d'una setmana.

A més de Jennifer Hermoso, la víctima, també s'han pronunciat per exigir mesures exemplars contra Rubiales el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; la ministra d'Igualtat, Irene Montero; la vicepresidenta primera, Yolanda Díaz; i la consellera d'Igualtat, Tània Verge, entre altres. D'altra banda, la FIFA ha intervingut davant les seves accions, mentre que només quatre clubs de primera divisió -GetafeReial SocietatOsasuna Atlètic de Madrid- han demanat obertament la seva dimissió.

La renúncia de Rubiales arribarà en l'assemblea extraordinària de la qual en volia sortir reforçat. El ja expresident de la RFEF volia aprofitar el silenci còmplice de la majoria de clubs -com el Barça, el Girona i l'Espanyol; tot i que no l'Europa i el Sant Andreu- i delegacions territorials de la federació, motivades per altres interessos que consideren que estan molt per sobre del que podria ser constitutiu d'un delicte d'agressió sexual.

Una presidència amb moltes ombres

El llegat de Rubiales ha fet molt mal a la RFEF. El petó a Jennifer Hermoso és l'última pedra contra el futbol femení, després de decidir no atorgar les medalles de la Supercopa d'Espanya a les jugadores de Barça, mentre sí que ho havia fet amb els homes. Rubiales deixa un mandat amb moltes ombres, marcat pels negocis amb Gerard Piqué i l'Aràbia Saudita, i amb comissions milionàries entremig. Cal recordar que la Fiscalia Anticorrupció investiga uns presumptes delictes de suborn, corrupció en els negocis i entre particulars, administració deslleial i prevaricació administrativa.

Arxivat a