Trias es mostra disposat a governar amb el PSC sense tenir l'alcaldia

El cap de files de Junts a Barcelona assegura que té "assumit" que no podrà tornar al càrrec i insisteix que deixarà l'Ajuntament de Barcelona quan quedi clar el mapa de pactes a la capital catalana

Trias i Collboni, en un ple municipal.
Trias i Collboni, en un ple municipal. | Europa Press
03 de gener del 2024
Actualitzat el 07 de març a les 14:37h

Jaume Collboni té obertes negociacions a múltiples bandes per garantir-se la governabilitat a Barcelona, i de moment el desenllaç no està clar. Un dels actors que més s'està movent és Xavier Trias, que es mostra disposat a governar amb el PSC sense tenir l'alcaldia. De fet, en una entrevista a RAC1, l'exalcalde de la ciutat ha indicat que té "assumir" que no podrà tornar al càrrec. Un dels condicionants d'un acord entre Junts i els socialistes és que els primers van guanyar les eleccions, però l'entesa entre Collboni, el PP i els comuns va impedir que Trias assumís el lideratge de la ciutat. "No està sobre la taula partir-se l'alcaldia", ha assenyalat l'exalcalde, que ha tornat a recordar la "trastada" que li va fer l'alcalde després de les eleccions.

"La meva relació amb ell, malgrat la trastada, és correcta", ha destacat Trias, que ha indicat que l'última trobada cara a cara entre tots dos es va produir fa quinze dies. Segons fonts consultades per Nació, els contactes han quedat interromputs en el transcurs de les festes de Nadal, i l'horitzó d'un hipotètic acord -siguin quins siguin els protagonistes- no és immediat. Collboni també té l'opció de fer un tripartit d'esquerres amb ERC i amb els comuns, tot i que l'exalcaldessa Ada Colau està molt distanciada del PSC. En campanya, de fet, qui va exhibir més sintonia programàtica van ser Collboni i Trias, especialment en matèria econòmica.

La pilota, en tot cas, l'exalcalde l'ha posat la pilota dels pactes en mans del dirigent socialista. "Ha de triar si vol governar amb nosaltres o amb Colau", ha determinat Trias, que ha tornat a insistir en la idea que ell marxarà quan s'hagi clarificat del tot el panorama. Un dels dubtes que hi ha sobre la seva marxa és qui agafarà el relleu al capdavant del grup municipal. El seu principal lloctinent al consistori ha estat Jordi Martí, que l'ha acompanyat les últimes dècades, amb la participació també rellevant de Neus Munté. Entre els noms destacats al grup també hi ha els exconsellers Damià Calvet i Victòria Alsina, de l'ala més pragmàtica de Junts.

Confia Trias que el seu partit li validarà una hipotètica aliança amb Collboni? "Em vaig presentar amb aquesta condició", ha recordat l'exalcalde. Ja abans de les eleccions municipals, sectors de Junts es van mobilitzar per sotmetre a consulta qualsevol acord al qual s'arribés després dels comicis. En aquell moment, el dirigent va assenyalar que la política de pactes correspondria directament a ell. En tot cas, el cert és que la militància de Junts sempre s'ha pronunciat sobre els acords als quals arriba el partit. Al novembre, per exemple, els afiliats van votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez, negociada personalment per Carles Puigdemont.

En el transcurs de les converses amb el PSOE per la tria del president espanyol, una de les carpetes que es van posar sobre la taula va ser precisament la de Barcelona. El PSC i Junts sumen 21 regidors al consistori barceloní, de manera que poden governar amb majoria absoluta si es posen d'acord. Una de les derivades que s'obrien amb la negociació era la possibilitat que Trias tingués l'alcaldia, però ara ell mateix veu impossible partir-se-la. Quan van parlar abans de la constitució del ple municipal, el PSC va reclamar dos anys liderant la ciutat. Finalment, però, va acabar acordant amb el PP que Trias no fos alcalde, amb el concurs de Colau, que sempre ha negat qualsevol acord explícit però va formar part de l'equació.