Armengol defensa que no està investigada pel cas Koldo: «Demano responsabilitat al PP»

La presidenta del Congrés retreu als populars que vulguin "enfangar" la política i sosté que, com a màxima responsable del govern balear, va actuar "legalment" en la compra de mascaretes

Francina Armengol, durant la compareixença al Congrés
Francina Armengol, durant la compareixença al Congrés | Eduardo Parra / Europa Press
05 de març del 2024
Actualitzat a les 14:16h
Nou capítol de les reverberacions polítiques del cas Koldo. Després que els focus se centressin en l'exministre José Luis Ábalos -en ple divorci amb el PSOE-, ara és la presidenta del Congrés, Francina Armengol, qui nota l'alè de l'oposició, que prova de treure profit dels efectes nocius per als socialistes de la trama de presumpte enriquiment il·lícit a través de la compra de mascaretes en plena pandèmia. Armengol ha comparegut aquest dimarts al matí al Congrés per defensar que, quan presidia el govern balear, va actuar "legalment" amb la compra de mascaretes a l'empresa Soluciones de gestión, vinculada al cas Koldo, i ha negat qualsevol vincle amb la trama. El PP li havia demanat que dimitís després d'atribuir-li un "paper clau" en la trama. La presidenta de la cambra baixa ha demanat "responsabilitat" als populars. 

En la intervenció davant la premsa, Armengol ha mantingut que ni ella ni cap integrant del seu govern "està sent investigat", i ha recordat que la compra de mascaretes durant la pandèmia es va fer en un context de dificultat i urgència. De fet, s'ha declarat més "víctima" que "còmplice" de la trama. Decidida a negar qualsevol vincle amb els intermediaris del cas Koldo i defensar l'actuació del seu executiu, l'actual presidenta del Congrés ha lamentat que el PP vulgui "enfangar" la política. "El PP ha decidit saltar-se totes les fronteres i les línies vermelles possibles. En política no tot s'hi val ni tots els polítics som iguals", ha exposat.

Armengol ha dedicat bona part de la compareixença a explicitar els esforços fets per dotar les Balears de material de protecció en plena de pandèmia. Per això, ha recordat que el govern que presidia va fer tot el possible per demanar la devolució dels diners d'unes mascaretes comprades com a FFP2 però que després només servien com a "quirúrgiques". El cost de l'operació per a les arques públiques va ser de 3,7 milions d'euros. La compra es va fer l'abril de 2020 -en la primera fase de la pandèmia-, quan les administracions no disposaven de material de protecció per al personal sanitari i provaven de comprar-lo a la Xina. L'executiu balear va fer adquisicions de material per valor de 40 milions en aquella etapa de la Covid.

Perseguida per l'oposició, la presidenta del Congrés ha estat taxativa sobre el seu comportament i ha enviat un missatge al PP: "No deixaré que taquin el meu nom ni barregin el meu nom, la meva gestió i la del meu govern a res que s'assembli a la corrupció". Visiblement molesta i nerviosa, Armengol ha argumentat que "tornaria" a actuar com ho va fer en aquell moment. "Balears va comprar legalment, i a decisió dels tècnics i amb tots els contractes fets i intervinguts per la Intervenció General de les Balears, a través de gent seriosa que decidia comprar o no segons el preu i les condicions del material", ha exposat.


La Moncloa, amb Armengol

El govern espanyol ha tancat files amb Armengol. Després del consell de ministres, la portaveu Pilar Alegría ha garantit la "màxima col·laboració" amb la Fiscalia europea i ha defensat l'actuació de la presidenta del Congrés. La ministra ha subratllat que el govern d'Armengol va reclamar el reintegrament de les quantitats pagades per les mascaretes defectuoses "i un govern del PP ha permès que caduquessin el termini per al reintegrament d'aquestes quantitats", en referència al nou executiu balear. Alegría ha apuntat també cap al portaveu del PP, Miguel Tellado, tot dient que "és paradoxal que Miguel Tellado, que apareix en el sumari del cas, demani explicacions quan no hi apareix Francina Armengol". 

En paral·lel a les declaracions de la Moncloa, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha destituït el secretari general de Ports de l'Estat, Álvaro Sánchez Manzanares, per la seva responsabilitat en l'adquisició de 20 milions de mascaretes a l'empresa implicada en el cas Koldo. Fonts ministerials han confirmat a Europa Press aquesta destitució, que coincideix amb el viatge que Puente ha fet al Marroc.