La Fira del Vapor aposta per a una ambientació més acurada

La fira santvicentina gira al voltant de la transformació viscuda a finals del segle XIX i principis del segle XX

Redacció
02 de juny del 2015
Actualitzat a les 17:33h
Sant Vicenç de Castellet ha tornat al segle XIX aquest cap de setmana.
Sant Vicenç de Castellet ha tornat al segle XIX aquest cap de setmana. | Jordi Preñanosa

Sant Vicenç de Castellet tornarà al segle XIX aquest cap de setmana. Foto: Jordi Preñanosa


Aquest primer cap de setmana de juny Sant Vicenç de Castellet recordarà el salt que va fer el municipi a finals del segle XIX i principis del segle XX en el marc de la setena edició de la Fira del Vapor. El certamen potenciarà l'ambientació i recrearà nous fets concrets com el mercat de pagès o el ball d'envelat d'època amb gran detall enguany. Una quarantena d'entitats, la col·laboració d'una quarantena de botiguers adherits a l'UBIC, bars, restaurants i l'esforç de desenes de persones a títol individual fan possible aquesta fira de recreació històrica. El certamen ret homenatge a l'arribada del ferrocarril i al naixement de les primeres indústries al municipi.

Plaça de l'Ajuntament

La plaça de l'Ajuntament esdevindrà el punt neuràlgic de la Fira del Vapor i acollirà el mercat de pagès, amb una oferta dels productors de la zona que oferiran vi, formatge, mató, embotits, fruita i verdures. El mercat de pagès de Sant Vicenç de Castellet està documentat des de 1884. En aquest espai també hi haurà la granja amb els animals de pagès i l'escenari històric.

Representacions d'època

En aquest escenari de la plaça de l'Ajuntament es representaran dos espectacles de recreació històrica a càrrec del grup de teatre Cul-i-Seu. El primer reunirà un grup de dones que faran safareig i el segon s'estrenarà enguany amb una representació que girarà al voltant de les relacions socials i dels costums de l'època que es vivien a l'Envelat. Des de l'organització de la fira s'han recuperat antics textos de teatre d'època que es representaran al Teatre de la Societat Coral l'Estrella a través de petits esquetxos. En aquest espai de cafè-teatre també hi haurà música i màgia. Les cercaviles i animacions itinerants recorreran tota la fira amb la firma del grup Xarop de Canya amb tres representacions breus d'època que barrejaran història i humor.

Plaça Clavé

La plaça Clavé esdevindrà el segon punt d'interès de la fira amb una decoració especial per recrear un envelat. Serà l'espai per a les entitats en què aniran representant diferents espectacles. A més, dissabte a la nit s'hi farà el ball i diumenge a la tarda es ballaran les sardanes. Dissabte a la tarda es podrà participar d'un taller de balls d'època, a càrrec dels grans ballarins i professors Joana Subirana i Albert Mota, també serà a la plaça Clavé. Serà un punt on hi passaran coses contínuament. L'entitat Ceps i Manduca, també oferirà una recepta que consumien els operaris del ferrocarril en el passat coneguda com ‘la pala ferroviària'.

Parades i motor

Aquest any es pretén fer més fàcil el trànsit del públic que passegi pel nucli de la fira i es tallarà el carrer Gran a l'alçada de l'Escola Bressol Municipal El Niu. En paral·lel, s'ampliarà l'espai per a les parades al carrer Maria Gimferrer on es podrà trobar una oferta àmplia de productes artesans, alimentació, complements i decoració. Es completarà amb el racó històric amb el picapedrer, el teixidor, l'escultor, el maquetista, la filadora, el cisteller, les puntaires i les passejades amb diligència i ponis. Aquí s'exposaran els tractors d'època, els vehicles antics dels Bombers.

Exposicions i concursos

El nou Espai Ateneu Biblioteca Salvador Vives Casajuana acollirà l'exposició Calendari dels pagesos. 150 anys mesurant el temps del Museu Etnològic de Barcelona i també la mostra de fotografies i materials dels Mossos d'Esquadra d'època. A més, es projectaran imatges antigues del municipi. A les instal·lacions de l'antiga Biblioteca, a tocar de la plaça de l'Ajuntament, el públic podrà veure una mostra de manualitats i modelisme ferroviari. L'organització ha convocat els concursos de fotografia, vestuari, aparadors i un concurs d'imatges a través d'Instagram (#firadelvapor15). Els infants també tindran un concurs propi en què hauran de localitzar diferents personatges històrics que tindran vida durant tot el cap de setmana de fira i respondre preguntes sobre la història del municipi, a través de diferents QR.

Organització

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i la UBIC organitzen la fira que compta amb la coordinació de teatre a càrrec del Grup de teatre Cul-i-Seu de la Societat Coral l'Estrella i la col·laboració de la companyia Xarop de Canya.

Col·laboradors

Bar Pirineu, Bar Merlin, cafè-bar Bonachera, Can Pillo, El racó d'en Manel, Frankfurt Creixell 15, La cantonada, la grangeta 2.0, Restaurant Cal Codina, Restaurant Can Fainé, Restaurant la Farinera, Restaurant Masia Cal Putxet, Restaurant Talmon, Vermuteria El Celler, Kebab St. Vicenç, Bon Profit, Pollastres a l'ast Díaz Mateu, Rostisseria Tot Fet, Can Postres, Dolceria Bach, Forn l'Espiga, Forn Pabersol, Pastisseria Casajuana

Horaris i actes

La fira obrirà dissabte i diumenge de les 10 del matí a les 8 del vespre i compta amb la pàgina web www.firadelvapor.cat que recull tota la informació del certamen.