Sánchez anuncia 20.000 nous habitatges de lloguer assequible en terrenys del Ministeri de Defensa

El president del govern espanyol continua amb les promeses socials en plena precampanya de les municipals

Pedro Sánchez, aquest dimarts al Senat.
Pedro Sánchez, aquest dimarts al Senat. | EP
Nació
25 d'abril del 2023
Actualitzat a les 17:47h
Nou anunci del govern espanyol en precampanya electoral, que una vegada més mira cap a l'eix social i en concret, de l'habitatge. El president, Pedro Sánchez, ha promès aquest dimarts la construcció de 20.000 nous habitatges públics per al lloguer assequible en terrenys que ara són propietat del Ministeri de Defensa. De moment, però, la Moncloa no ha especificat quants se'n faran en terreny català. La construcció d'aquests habitatges, segons Sánchez, anirà a càrrec de la Societat Pública Empresarial del Sòl (SEPES) i se sumarà als50.000 habitatges de la Sareb i els 43.000 que es finançaran a través de l'ICO.

Segons ha detallat el cap de l'executiu, si aquests habitatges se sumen als que ja té projectats el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en els pròxims anys es posaran a disposició dels ciutadans 183.000 habitatges, una xifra que multiplica per 115 els 1.600 habitatges que va projectar el PP. Així ho ha dit durant la seva compareixença al Senat, on manté un nou cara a cara amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i que serà l'últim abans de les eleccions municipals del maig. El president espanyol ha contraposat "l'escut social" del seu executiu a les receptes "neoliberals" del PP.

Durant la seva intervenció també ha proclamat el seu convenciment que l'habitatge s'ha de convertir en un dret, i no en un luxe, perquè "el 70% de la desigualtat prové de la impossibilitat per poder accedir a un habitatge", un fet que constata "el fracàs del model que va engegar el PP", "un model neoliberal que consisteix a deixar de construir habitatge públic, vendre els habitatges socials i donat màniga ampla a les grans constructores".

"Posarem en marxa la major promoció d'habitatge públic i de lloguer assequible de les últimes dècades", ha dit, mentre que el PP, de manera "indignant", només "va promoure dos habitatges cada tres dies". Segons Sánchez, la mesura forma part de l'escut social "més ambiciós de la història del país", que ha situat com el quart més gran en volum de la Unió Europea, dotat amb 45.000 milions d'euros i més de 100 mesures per reduir la inflació i l'alça dels preus a famílies i empreses.

Ara bé, ha reconegut que no totes les mesures estan tenint la mateixa eficàcia, perquè algunes de les ajudes no estan arribant als que més ho necessiten, però ha considerat que és "just" afirmar que l'escut social "està funcionant". "El govern no ha abaixat la guàrdia, ni l'abaixarà", ha promès. En aquest marc, Sánchez ha demanat de nou a la patronal que "segui amb els sindicats a la taula de negociació col·lectiva i pacti una escala de salaris per als treballadors". Un acord que segons ha apuntat, s'ha de basar també en els resultats de l'observatori de marges empresarials que el seu executiu posarà en marxa.

"La crisi és perceptible i visible per a les famílies, però si alguna cosa ha canviat és que el govern actual no s'inhibeix, ha deixat de ser invisible, no mira a un altre cantó, i assumeix la seva responsabilitat a diferència de la resposta neoliberal que va fer l'altra administració", ha dit, una vegada més, atacant al seu contrincant popular i dibuixant d'aquesta manera com seran els discursos del PSOE en aquest mes de precampanya i campanya electora.