ERC refreda un acord imminent amb el PSOE

Els republicans sostenen que l'entesa encara està "lluny", carreguen contra la "política de braços caiguts" del PSC a l'hora de defensar els "interessos" dels catalans en les negociacions i es desmarquen d'una condonació del deute com a solució

Raquel Sans, aquest dilluns en roda de premsa.
Raquel Sans, aquest dilluns en roda de premsa. | Gerard Magrinyà / ERC
30 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 14:01h
"Estem en dies decisius. El temps corre". Així és com defineix ERC el moment en què es troba la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, ara que queda menys d'un mes perquè s'esgoti el termini abans d'una repetició electoral. La portaveu del partit, Raquel Sans, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que les negociacions s'estan "intensificant", ha valorat "positivament" que el president del govern espanyol i candidat del PSOE s'hagi referit explícitament a l'amnistia -la va defensar davant del comitè federal dels socialistes- però ha insistit que l'acord "continua lluny" en la globalitat de les carpetes, en les quals més enllà de l'amnistia hi són l'autodeterminació, dèficit fiscal i traspàs de Rodalies.

L'hermetisme continua sent la política amb la que es mouen els equips negociadors, però els republicans no cessen d'advertir que amb l'amnistia no n'hi ha prou. "No resol el conflicte polític, no és el final de res, sinó que és l'inici per poder resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat", ha remarcat Sans. Per què s'han intensificat ara les negociacions? Sans ha apuntat que fins ara no s'avançava "bé". ERC investirà Sánchez si només es pacta l'amnistia i no la resta de carpetes? La portaveu d'ERC no ho ha volgut aclarir: "Giraria la pregunta. Sánchez està disposat a no ser investit per no millorar els trens o parlar d'un millor finançament per Catalunya? Estan disposats que governin el PP i Vox per no donar resposta? Sánchez està disposat a renunciar a la presidència per no voler donar resposta?".

Sobre una de les carpetes que té centralitat damunt la taula plantejada per Junts, la condonació del deute, els republicans consideren que no és suficient. "No deixa de ser un pedaç. El que defensem des d'ERC és acabar amb el dèficit fiscal crònic i no resoldre-ho de manera puntual", ha concretat. Aquest dilluns mateix, el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha defensat que la condonació podria ser un acord "bastant transversal". Justament per aquesta disparitat d'opinions, Sans ha insistit en la necessitat de coordinació. "Seria molt millor si ens poguéssim coordinar els actors que s'han sumat a la negociació", ha dit en referència a Junts. De moment, però, els contactes entre els de Carles Puigdemont i Oriol Junqueres són inexistents.

Crítiques al PSC: política de "braços caiguts"


Sans, en la seva intervenció també ha repartit contra el paper del PSC en el sí de les converses, perquè considera que fa una "política de braços caiguts". "Després vindrà al Parlament a reclamar coses", ha etzibat contra la formació de Salvador Illa. En aquest sentit, ha recordat als socialistes catalans que la negociació amb Sánchez no va només d'amnistia, sinó d'altres carpetes que no són els interessos només de l'independentisme, sinó de "tots els catalans". 

Sans també ha explicat que cap representant d'ERC assistirà a la jura de la Constitució de la princesa Elionor, convocada per aquest dimarts. De fet, els republicans ja havien anunciat que no hi assistirien, com tampoc ho farà Junts, Bildu i el PNB, a banda de la majoria de diputats de Sumar. "No hi assistirem perquè no contribuirem d'aquesta parafernàlia", ha explicat la portaveu del partit.