Junts valora el perfil de l'exconsellera Alsina per acompanyar Puigdemont a Europa

Regidora a Barcelona i amb experiència internacional, va fer campanya activa per mantenir-se al Govern i s'ha significat com una de les dirigents amb més pes dins l'ala pragmàtica del partit

Victòria Alsina, exconsellera d'Acció Exterior i regidora a Barcelona.
Victòria Alsina, exconsellera d'Acció Exterior i regidora a Barcelona. | Junts
20 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:56h
Quan es va convocar la consulta per decidir sobre la sortida del Govern, Victòria Alsina es va fer militant de Junts. Un moviment pensat per defensar des dels organismes interns la continuïtat dins l'executiu, finalment descartada per la militància. Un any i mig després, l'exconsellera d'Acció Exterior és regidora a Barcelona al costat de Xavier Trias, i el seu nom apareix ara en les travesses de cara a les eleccions europees del 8 de juny. Segons diverses fonts consultades per Nació, és un dels perfils que es valoren com a número tres de la candidatura, per darrere de Carles Puigdemont i Toni Comín, que repetiran al capdavant. Fonts oficials de Junts, en tot cas, neguen que s'hagi produït un sondeig o una oferta concreta.

En els últims dies, l'exconsellera i regidora a Barcelona es troba en ple procés de reflexió sobre la conveniència de fer el pas de cara als comicis del juny. Veus de la direcció consultades per aquest diari assenyalen que les perspectives garanteixen l'obtenció de dos eurodiputats, però que el tercer de la llista no té garantida la representació. Clara Ponsatí, que va ser la número tres als comicis del 2019, només va obtenir plaça quan es va certificar el Brexit i es van repartir nous escons. Junts, de fet, veu molt complicat repetir el pràcticament milió de vots obtingut per Puigdemont fa cinc anys, en plena batalla judicial de l'exili contra la repressió.

Un dels condicionants de la decisió que hagi de prendre Alsina té a veure amb el seu perfil polític i el futur que li espera dins de Junts. Després de marxar del Govern l'octubre del 2022 va ser una de les dirigents que Trias va voler fitxar per la llista a l'Ajuntament, i tenia un lloc reservat en matèria econòmica i de projecció internacional si l'exalcalde hagués arribat al govern municipal. De fet, Trias va anar a buscar perfils de l'ala més pragmàtica de Junts, com ara Alsina, Damià Calvet -exconseller de Territori-, Neus Munté, Jordi Martí o bé Ramon Tremosa. Van guanyar les eleccions, però un pacte PSC-PP amb el suport dels comuns els va impedir manar.

L'exconsellera d'Acció Exterior és un dels noms que apareixen a la llista de futuribles per substituir Trias com a cap de cartell, tenint en compte que l'exalcalde ja ha dit que plegarà quan es clarifiqui el mapa d'aliances a la capital catalana. A hores d'ara, malgrat que s'havien mantingut converses serioses per arribar a un pacte amb el PSC, els interessos de Junts i de l'alcalde Jaume Collboni apareixen distanciats. Els socialistes, de fet, han arribat a un acord pels pressupostos amb ERC, i els comptes també comptaran amb l'aval dels comuns per ser tramitats. Sense una plaça en un hipotètic govern municipal amb el PSC, la possibilitat de ser la número tres a Europa de Puigdemont apareix com una oportunitat per a Alsina.

Fonts de la sectorial d'internacional de Junts consultades per Nació serien partidàries que acabés fent el pas. "Serià lògic un lloc destacat per qui ha estat consellera d'Exteriors", mantenen els dirigents consultats. "Té un perfil indiscutible: al Govern va demostrar ser eficaç i brillant. És una persona jove amb formació a Harvard i un compromís indiscutible. No creiem que hi pugui haver algú millor", afegeixen les mateixes veus. Alsina, abans d'entrar a l'executiu durant la primavera del 2021, havia estat la responsable de la delegació catalana als Estats Units.