Els fiscals del Suprem atribueixen a Puigdemont el «lideratge absolut» del grup «terrorista» Tsunami

L'expresident català els acusa de participar en una "trama corrupta" amb conductes clarament delictives i defensa que l'assenyalen per "motius purament polítics"

Carles Puigdemont, a Brussel·les
Carles Puigdemont, a Brussel·les | Europa Press
21 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:42h
Ja coneixem els arguments dels fiscals per acusar de terrorisme l'expresident Carles Puigdemont. Segons ha avançat aquest dimecres al matí el diari El Español, Fidel Cadena, un dels homes que va apostar per demanar la imputació del juntaire, ha signat un informe en què insisteix en la seva tesi en el cas Tsunami i ja ha remès les seves al·legacions a la tinent fiscal del Tribunal Suprem (TS), que prepara el criteri definitiu de la Fiscalia sobre la petició de l’Audiència Nacional (AN) perquè l’alt tribunal assumeixi el cas.

"N'era el líder absolut", es pot llegir a l'escrit, en què Cadena també ha insistit a qualificar Tsunami con un “grup organitzat de caràcter terrorista”. En un primer moment, la junta del TS va rebutjar un primer informe contrari a investigar Puigdemont per terrorisme. Aquest document de Cadena consta com a annex d’aquella reunió.

L’informe ha remarcat que Puigdemont “va estar informat des del principi de la constitució del grup organitzat”, també va estar present en reunions a Ginebra (Suïssa) per posar-lo en marxa el 30 i 31 d’agost del 2019 i està “directament implicat en el llançament de la campanya de Tsunami a través de les xarxes socials”. Alhora, Cadena ha indicat una conversa on ha remarcat que el problema amb el moviment només vindria si hi hagués algun mort.

“Aquesta pluralitat d’indicis acredita domini funcional del fet, lideratge absolut, autoria intel·lectual i assumpció de les regnes de l’actuar típic”, conclou. A més a més, a l'escrit ha afegit que podria haver retirat el seu suport “carismàtic”, però lluny d’això, va animar a continuar en les accions violentes que es van desenvolupar amb el seu coneixement i consentiment”.

L'argumentació dels fiscals ha defensat que “la finalitat de totes les actuacions de Tsunami, orientades, aprovades i afavorides per les directrius, suport públic i privat, i patrocini intel·lectual i ètic de Puigdemont, no era altra que desestabilitzar greument les estructures polítiques i econòmiques de l'Estat, alterant greument la pau pública en impedir als poders públics i, en concret, al Suprem, el compliment i execució de les seves sentències fermes”. Cadena també ha assegurat que no té “cap dubte que els fets encaixen perfectament en el delicte de terrorisme”.

En aquest nou escrit, el fiscal ha considerat que el TS ha d’assumir la causa, tot i que parla d’una “pluralitat d’il·lícits penals”, com els de detenció il·legal, coaccions, danys patrimonials, atemptats, lesions i falsificacions documentals, i molts d’ells relacionats amb el terrorisme per la fi que perseguia, segons el fiscal, el moviment.
 

Puigdemont els acusa de participar en una "trama corrupta"

Puigdemont no ha trigat a respondre a l'escrit dels fiscals del Suprem i a través d'una piulada els ha acusat de participar en una "trama corrupta" amb conductes clarament delictives. El també eurodiputat ha considerat que l'acusació pot respondre a dues possibles raons: o bé que es dona credibilitat a una informació "delirant i manipulada" dels serveis policials, o bé que, sabent que aquesta informació està manipulada, es fa servir amb un propòsit purament polític.

En qualsevol dels dos casos, ha indicat que les dues raons "són pura dinamita per a l'estat de dret". L'expresident ha afegit que "entre jutges, fiscals, policies i determinats polítics i mitjans abunden els artificiers" que, segons ell, creuen que qualsevol mitjà és lícit per defensar Espanya. No obstant això, ha assenyalat que "no hi ha dubte que entre aquells que se suposa que no són dins d'aquesta trama corrupta, hi ha la voluntat i el coratge de perseguir aquestes conductes".