El jutge assenyala Ábalos com a «intermediari» del cas Koldo

El principal comissionista en la compra de mascaretes que investiga l'Audiència Nacional, Victor de Aldama, hauria gaudit "d'un passi especial" del Ministeri de Transports i es va reunir diverses vegades amb la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez

José Luís Ábalos, al Congrés dels Diputats
José Luís Ábalos, al Congrés dels Diputats | Europa Press
Victor Rodrigo
29 de febrer del 2024
Actualitzat a les 10:18h
Novetats significatives en el cas Koldo. L'endemà que José Luís Ábalos afirmés de manera rotunda que no ha tingut cap mena de contacte amb el qual va ser el seu estret col·laborador al Ministeri de Transports, El Mundo ha publicat un seguit d'informacions que revelen un nou nom de la trama i podrien posar en contradicció les declaracions d'Ábalos. A més, el rotatiu revelava a primera hora d'aquest dijous que la Guàrdia Civil va caçar l'exministre "fent d'intermediari" de la trama aquest gener del 2024. Però al llarg del matí la situació d'Ábalos ha quedat apuntalada per la interlocutòria del magistrat instructor del cas.

Ismael Moreno, el jutge de l'Audiència Nacional que investiga les presumptes comissions irregulars per a l'adjudicació de contractes de mascaretes, ha assenyalat directament l'exministre de Transports com a "intermediari" del cas Koldo. "L'observació de les comunicacions i l'activitat operativa realitzada per la unitat actuant han permès concloure que aquests intermediaris serien José Luis Ábalos i Jacobo Pombo", apunta el jutge Ismael Moreno en una interlocutòria del 7 de febrer passat. Ni Ábalos ni Pombo estan imputats.

Sobre les informacions revelades per El Mundo, Ábalos s'hauria reunit amb Koldo García en el reservat d'un restaurant de Madrid, on hauria demanat la seva intervenció. Víctor de Aldama, president del club de futbol Zamora CF, qui ha estat vinculat al cas com a principal comissionista en la compra de mascaretes que investiga l'Audiència Nacional, també ha estat objecte de noves informacions aquest dijous. Tot plegat ho revela informació detallada de la Guàrdia Civil a la qual hauria tingut accés el rotatiu espanyol. 

Un dels correus electrònics detectats pels investigadors en el marc del cas Koldo revela la directriu que el presumpte aconseguidor de la trama De Aldama va donar a l'empresari basc Íñigo Rotaeche per comprar mascaretes. "Per cert, digues-li que ha de tocar el preu a la baixa que ho parlo amb el Ministeri", diu el missatge, en què estava en còpia Koldo García. Ismael Moreno, instructor del cas, assegura en la seva interlocutòria que De Aldama "tenia un passi especial al ministeri". Ábalos ho va negar dimecres mateix.

Aldama, un dels detinguts després de l'esclat de l'operació, va ser posat en llibertat dijous passat. A la querella, la Fiscalia sosté que l'empresari s'hauria embutxacat un total de 5,5 milions d'euros per la seva participació en els fets.

El cas esquitxa Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez

Una darrera informació d'El Confidencial situa Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez, en diverses reunions amb Víctor de Aldama en un període de temps que coincideix amb les adjudicacions de contractes d'emergència per la compra de mascaretes. Segons revela el digital espanyol, Aldama i Gómez es van reunir també amb Javier Hidalgo -persona de confiança de la dona del president del govern espanyol-, conseller delegat de Globalia, l'any 2020.

En aquestes trobades, van posar sobre la taula "oportunitats de negoci" a Begoña Gómez i van requerir el seu suport en el futur. Entre els projectes que van abordar durant les reunions -afirmen que dues- hi havia una app per comprar medicaments a domicili i un pla per convertir pobles abandonats en complexos immobiliaris.

La resposta d'Ábalos

L'exministre del govern de Pedro Sánchez ha reconegut que es va trobar amb Koldo Garcia el passat 10 de gener, com mostra la fotografia de portada d'El Mundo d'aquest dijous, però en declaracions a El Món a RAC1, ha assegurat que "va ser per casualitat". Ábalos afirma que ell era en aquest restaurant de Madrid per reunir-se "amb un alt càrrec del govern espanyol" i allà es va trobar amb el seu excol·laborador, perquè també era un habitual.

També ha volgut deixar clar que les trucades en les quals se'l relacionaria amb Francina Armengol i amb el cas Koldo "estan tretes de context". A més, Ábalos afirma que "ara aniran publicant documents del sumari als mitjans per fer caldo gros", però considera que com "el jutge ni el cita ni l'investiga" es demostra que ell no té cap implicació.

Hi haurà ampliació.