Puigdemont carrega contra ERC: «El país no avança amb un Govern que surt rendit de casa»

El candidat de Junts signa a la Catalunya Nord un acord amb vuit formacions per concórrer el 12-M i sosté que la "rendició" pot venir de la "falta d'idees" o bé de la voluntat de "no incomodar" l'Estat

Puigdemont, aquest dimarts a la Catalunya Nord amb Jordi Turull i Toni Castellà.
Puigdemont, aquest dimarts a la Catalunya Nord amb Jordi Turull i Toni Castellà. | Europa Press
26 de març del 2024
Actualitzat a les 19:00h

La candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions del 12-M va prenent forma. Aquest dimarts, des de Vernet, a la Catalunya Nord, vuit formacions -Junts, Demòcrates, Reagrupament, Moviment d'Esquerres, Estat Català, Acció per la República, Joventut Republicana de Lleida i Alternativa Verda- han signat un acord per concórrer als comicis, en els quals Puigdemont aspira a obtenir els suports necessaris per ser investit i, d'aquest manera, poder tornar a Catalunya. En una intervenció farcida de dards implícits contra ERC i la seva estratègia, ha assenyalat que el país no pot avançar si té un Govern que "surt rendit de casa".

El projecte que encapçala, ha dit, no s'ha de posar "límits" ni "complexos". "No surt rendit de casa", ha assenyalat l'expresident, que ha apostat per la "solvència" sense deixar-se "cap carpeta per tocar". "No es tracta només d'oferir un bon Govern. Es tracta d'enllestir la feina que vam deixar a mitges, i fer-la millor. Sense cap tipus de complex, aprofitant els coneixements que hem adquirit. No hi ha millor garantia que un lideratge que s'exerceixi des de la fortalesa. Un país no avança si té un Govern que surti rendit de casa", ha plantejat Puigdemont, en referència implícita a ERC. Aquesta renúncia pot venir, segons ell, de la "falta d'idees", o del fet de no voler "incomodar" el govern espanyol, ara en mans del PSOE de Pedro Sánchez.

Un Sánchez, per cert, a qui Puigdemont va contribuir a investir a canvi de l'amnistia, que ja està aprovada pel Congrés i estarà plenament vigent a principis de juny. L'expresident ha estat dur contra els socialistes i contra el PP, i ha lamentat que es beneficiï de manera escandalosa la Comunitat de Madrid en totes les accions. "Només ens ofereixen resignació i conformitat, com si fos impossible de revertir. Ha quedat clar al llarg dels anys que l'únic que pot garantir el nostre benestar és la independència. Cap proposta que hagi pogut formular l'Estat no ha desmentit la idea que el millor per al futur dels catalans és una Catalunya independent", ha remarcat.

Quan la ciutadania mira el Govern, segons Puigdemont, la ciutadania ho fa "amb cara d'interrogant". "Fins i tot sent competents, hi pot haver manca de competències i de recursos", ha ressaltat el líder moral de Junts, que ha situat la independència com una via de "prosperitat" per al país. Amb l'entesa signada amb vuit formacions, inclosa la seva, arrenca definitivament el ball per elaborar la llista a les eleccions. Tenint en compte la voluntat de l'expresident d'obrir les fronteres de Junts, els llocs més cobejats no només seran per als dirigents del partit.
 

Què diu l'acord amb vuit partits?

"El moviment independentista ha de tornar a l'estratègia guanyadora de l'1-O. Catalunya no es pot permetre una altra etapa de desunió i de lluites intestines que no fan altra cosa que aplanar el camí dels seus adversaris. Només tindrem possibilitat d'exercir de manera efectiva l'autodeterminació si som capaços d'organitzar-nos de manera solidària, i des de la generositat, construïm un front que aixoplugui totes les sensibilitats que integren el moviment d'alliberament nacional del nostre país", assenyala el document signat per les vuit organitzacions. "Aquest és l'exemple d'una suma de partits que s'afegeixen a un projecte que governi i que lideri", ha indicat Puigdemont, encarregat de tancar l'acte en una intervenció sense preguntes.