Sánchez no desa al calaix la reforma de la sedició malgrat la pressió del PP

El president del govern espanyol esquiva qualsevol resposta sobre qui és el "senyor X" del PSOE que es va reunir amb Puigdemont per explorar un retorn a l'Estat a través de modificacions legislatives

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés-
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés- | ACN
02 de novembre del 2022
Actualitzat a les 12:53h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat comprometre's aquest dimecres a no reformar el delicte de sedició malgrat la pressió exercida per Cuca Gamarra, portaveu del PP, en la sessió de control al Congrés dels Diputats. Sánchez ha contraatacat les exigències dels populars amb retrets sobre la marxa enrere d'Alberto Núñez Feijóo en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), motivada per la reforma de la sedició que s'està negociant amb ERC. El líder del PSOE, en aquest sentit, els ha demanat "complir amb la Constitució" per reformar el govern dels jutges, caducat des del 2018 i observat amb lupa des d'Europa.

Gamarra ha optat per arrencar la intervenció amb el "risc de recessió" que viu l'economia espanyola, situació que ha vinculat a les receptes que està aplicant la Moncloa. "Crec que aquest és un govern que està desenvolupant un pla de resposta clar a les conseqüències de la guerra a Ucraïna: protegir la majoria social i reformes de l'economia", ha assenyalat Sánchez, que ha assegurat que la inflació és la "més baixa d'Europa" al costat de França. "Malgrat les dificultats i l'oposició negacionista, protegim la majoria social d'aquest país", ha apuntat el líder del PSOE. En el torn de rèplica, la portaveu del PP ha apuntat que només hi ha "oportunitats" per als socis del govern espanyol, en referència a ERC i l'independentisme. "Està inhabilitat per a l'interès general", ha remarcat Gamarra, que el veu només al costat dels "populistes".

En aquest sentit, la portaveu dels populars ha carregat amb duresa contra Sánchez pels emissaris que, segons Carles Puigdemont, el PSOE ha enviat a Waterloo per parlar de les reformes necessàries per explorar un retorn segur a Catalunya. "No té principis", li ha retret Gamarra al president del govern espanyol, que ha evitat qualsevol resposta concreta sobre aquesta qüestió espinosa, plantejada pel PP com un nou "senyor X" -en referència als GAL- socialista. "Quan estaven al govern, Espanya va estar a prop de trencar-se. I porten quatre anys saltant-se l'obligació de complir la Constitució", ha indicat, en referència al desacord CGPJ. "No tenen arguments, l'únic que fan és desqualificar. Prou ja, compleixin amb la Constitució", ha indicat el president espanyol.

L'agenda legislativa també ha estat protagonista en la pregunta de Mertxe Aizpurua, de Bildu, que li ha reclamat aprovar normes com la llei d'habitatge, la de seguretat ciutadana per acabar amb la "llei mordassa", i també la normativa trans. "No fer això hipotecarà el futur de milions de persones. "Comprometi's avui i aquí, perquè és qüestió de voluntat política", ha assenyalat Aizpurua. Sánchez ha indicat que el problema, per ara, és que no hi hagi "punts de trobada" totals amb els grups progressistes.

Aitor Esteban, cap de files del PNB, ha assenyalat que només un 45,6% de les xifres compromeses en relació als fons europeus. Li ha retret la manca d'ajudes a les carreteres basques -que no depenen de l'Estat- com a emblema de la dificultat per "tenir un pla". "Posi's les piles abans del semestre europeu", ha apuntat Esteban, en referència a la presidència comunitària que ostentarà Sánchez a finals del 2023. Aquesta, espera el PSOE, serà l'última gran fita de a legislatura, que hauria d'acabar l'any vinent amb una convocatòria electoral amb el PP en el punt de mira.