El PSC planteja una fórmula per apartar Borràs de la presidència sense perdre l'escó al Parlament

El cessament es podria impulsar amb majoria absoluta dels diputats; accelerant al màxim tots els tràmits, la primera setmana de maig es podria nomenar una nova persona per al càrrec

Ferran Pedret i Alícia Romero al registre del Parlament.
Ferran Pedret i Alícia Romero al registre del Parlament. | ACN
04 d'abril del 2023
Actualitzat a les 14:09h
El reglament del Parlament no contempla avui dia cap fórmula per cessar del càrrec membres de la mesa o la seva presidència. És un escenari que, en canvi, si està recollit en altres cambres autonòmiques com la de les Illes Balears. Emmirallant-se en aquests casos, el PSC ha registrat aquest dimarts una proposició de llei per impulsar una reforma exprés del reglament i habilitar aquest mecanisme. La proposta, "quirúrgica", segons els socialistes, arriba en plena incertesa parlamentària després de la sentència condemnatòria a la presidenta suspesa, Laura Borràs, pel cas dels contractes irregulars a la Institució de les Lletres Catalanes. Els socialistes parlaran al llarg d'aquest matí amb altres grups parlamentaris, i especialment amb ERC, per poder tirar endavant la iniciativa i apartar Borràs de manera immediata del càrrec, sense que perdi el seu escó.

Aquest és un moviment estratègic del PSC per, a les portes d'unes municipals, demostrar bona gestió a la cambra catalana, sotmesa a una interinitat des del passat mes de juliol, quan Borràs va ser suspesa. També obligarà ERC a posicionar-se sobre si avala o no pactar amb els socialistes retirar el càrrec a Borràs. L'objectiu que té el PSC és que la proposició de llei es tramiti per lectura única i que aquest mes d'abril quedi aprovada i es pugui nomenar una nova presidència com a màxim el maig. "No ens quedarem de braços plegats, ningú està per sobre de les institucions. Hem trobat una via que resol una llacuna. Hem pres una iniciativa i la portarem fins al final", ha explicat en una atenció als mitjans aquest dimarts la portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero.

Quin és el procediment? El PSC proposa incorporar un nou article al Parlament, el 50.bis, amb el títol "pèrdua de la condició de membre de la mesa del Parlament". S'estableixen els casos en els quals cessaran els membres de la mesa: pèrdua de la condició de diputat, renúncia expressa, deixar de pertànyer al grup parlamentari al qual estava adscrit i per remoció del càrrec acordada pel ple per la majoria absoluta dels seus membres. És aquest últim punt el què el PSC situa que serviria per al cas Borràs.

Com podria tirar endavant aquesta remoció? Com en altres parlaments autonòmics, es contempla que la petició hagi de ser impulsada per dos grups parlamentaris o una cinquena part -el PSC ja la té- dels membres del Parlament. El seu debat i votació hauria de ser inclòs "obligatòriament" -recull el text- en el primer ple que se celebri després de la seva admissió a tràmit. Si prospera després d'assolir la majoria absoluta, s'activaria el mecanisme per cobrir la vacant. 

El text proposat pel PSC no contempla cap mecanisme per a la restitució automàtica. És a dir, si finalment aquesta iniciativa prospera i es decideix cessar Borràs del seu càrrec i després obté una absolució, no se la podria tornar a situar en la presidència immediatament. Per fer-ho, la persona que ocupés la presidència en aquell moment hauria de renunciar explícitament i després s'hauria de sotmetre Borràs a una nova votació.

Un cop admesa a tràmit la reforma i si així ho decideix la junta de portaveus, passaria a debatre's i votar en el ple previst pel 18, 19 i 20 d'abril. El dia 18 es podria fer la lectura única, obrir un període urgent d'esmenes, i aprovar-se definitivament el 20 d'abril. A partir d'aquest moment, si quedés aprovada, els partits podrien promoure la remoció de Borràs i votar-la en el ple de la primera setmana de maig

Coincidència amb l'ordre de la JEC

El mecanisme, podria coincidir, però amb l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) retirant l'escó a Borràs. Sobre aquesta possibilitat, des del PSC asseguren que més enllà de ser una mesura que pot servir per a la presidenta suspesa en aquests moments, també és de cara al futur. "Ens equipara a altres reglaments de parlaments autonòmics. És convenient que aquest mecanisme hi sigui al Parlament", defensen els socialistes.

Després d'aquest moviment del PSC, caldrà veure ara quina decisió prenen els partits de l'oposició, i si avalen o no la reforma del reglament proposada pels socialistes. Dilluns es va produir una nova jornada de retrets entre ERC i Junts. Marta Vilalta, portaveu dels republicans, va acusar els seus exsocis de no haver fet "net" de corrupció malgrat haver canviat les sigles -en referència a Convergència. Des de Junts, en resposta, es van regirar contra els republicans i els van acusar de "desviar l'atenció" pels seus pactes gratuïts amb Sánchez.
 
 

Proposició de llei del PSC per canviar el reglament del Parlament by naciodigital on Scribd