No era la filla: Obregón explica que la nena nascuda per gestació subrogada als EUA és la... neta

La celebritat espanyola, després de la polèmica generada la setmana passada, explica a la revista "Hola" que la gestant va ser inseminada amb l'esperma congelat que va deixar el seu fill abans de morir de càncer l'any 2020

Entrevista d'Ana Obregón a la revista 'Hola'.
Entrevista d'Ana Obregón a la revista 'Hola'. | Nació
Nació
05 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:53h
Resolta la incògnita: la nena que va anar a buscar la setmana passada Ana Obregón en una clínica dels Estats Units no era la seva filla. És la seva neta. Ella mateixa ho ha explicat en una nova exclusiva a la revista Hola en la qual detalla, també, que la nena en qüestió és fruit de l'esperma que va deixar el seu fill Alessandro, mort el 2020 de càncer. La nena en qüestió es dirà Ana Sandra i podria no ser l'última, perquè segons Obregón el seu fill volia tenir fins a cinc fills, de manera que està oberta a repetir el procediment en més ocasions.

El cas de la celebritat espanyola va tenir un fort impacte a nivell social i polític, fins al punt que se'n va arribar a parlar al Congrés dels Diputats. "Només els pares o mares que hagin perdut un fill ho poden entendre", ha assenyalat Obregón en la publicació de la premsa del cor. També assegura que la decisió de tenir descendència la va comunicar el seu fill una setmana abans de morir, i que apareix en el testament que volia acabar sent pare. L'embaràs no es va produir en el primer intent, circumstància que Obregón defineix com a terrible".

Aquest mateix dimecres, la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha afirmat que "no es pot legislar en calent" sobre la gestació postmortem, arran del cas Obregón. "És un debat que s'ha de tenir de manera assossegada", ha afegit la ministra durant una visita a Rubí. "Les persones que tenen molta visibilitat pública generen molts debats, però no es pot legislar en calent. M'agradaria escoltar moltes opinions abans d'emetre la meva", ha insistit.

Quin és el marc legal vigent a Espanya? La gestació subrogada és il·legal a l'Estat perquè vulnera els drets de les criatures i de les mares gestants. Ho recorda el Tribunal Suprem en una sentència recent en què també dictamina que una mare per gestació subrogada només pot filiar un bebè nascut per ventre de lloguer si segueix els tràmits d'adopció. D'aquesta manera, s'oposa al fet que es pugui filiar directament el menor.
 

La justícia recorda que la gestació subrogada vulnera els drets humans, la legislació europea i l'estatal i declara que el contracte comporta un dany a l'interès superior del menor i una explotació de la dona que són inacceptables. Tots dos són tractats com a "mers objectes", no com a persones dotades de la dignitat pròpia de la seva condició d'éssers humans i dels drets fonamentals inherents a aquesta dignitat. Aquest és el llistat de perjudicis:
 
  • A la mare gestant se l'obliga des del principi a lliurar la criatura que gestarà i renuncia abans del part, fins i tot abans de la concepció, a qualsevol dret derivat de la seva maternitat.
  • S'obliga també a sotmetre's a tractaments mèdics que posen en risc la salut i que comporten riscos addicionals a les gestacions resultants d'una relació sexual.
  • Renuncia al seu dret a la intimitat i la confidencialitat mèdica; es regulen per contracte qüestions com la interrupció de l'embaràs o la reducció embrionària, com serà el part (per cesària), què pot menjar o beure, es fixen els seus hàbits de vida, se li prohibeixen les relacions sexuals, se li restringeix la llibertat de moviment i de residència.
  • La mare gestant està obligada a sotmetre's a proves a l'atzar sense avís previ de detecció de drogues, alcohol o tabac, segons la petició de la futura mare.
  • I, finalment, s'atribueix a la mare que encarrega la gestació la decisió sobre si la mare gestant ha de seguir o no amb vida en cas que patís alguna malaltia o lesió potencialment mortal.