Sánchez anuncia 50.000 habitatges de la Sareb per a lloguer assequible

Amb l'objectiu d'arribar al 20% de parc públic d'habitatge, la mesura, que s'aprovarà al Consell de Ministres de dimarts, és una de les més importants de la legislatura

Pedro Sánchez, en imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en imatge d'arxiu | Senat
16 d'abril del 2023
Actualitzat a les 15:28h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el pròxim Consell de Ministres aprovarà la mobilització de 50.000 habitatges de la Sareb -abans conegut com a banc dolent- per a lloguer a preu assequible de joves i famílies. "La setmana en què hem aprovat la primera llei d'habitatge anirem més enllà, i el dimarts aprovarem al Consell de Ministres 50.000 habitatges de la Sareb per llogar per sota del preu de mercat per als nostres ciutadans i ciutadanes", ha proclamat en la clausura de la Conferència Municipal del PSOE a València aquest diumenge.

La Sareb té gairebé 48.000 residències de l'anterior crisi econòmica, la majoria a Catalunya, País Valencià i Andalusia. D'aquestes, 21.000 es posaran a disposició dels municipis i les comunitats autònomes, i les 14.000 que ja estan habitades passaran a ser de lloguer assequible. A banda d'això, el govern espanyol promourà la construcció de fins a 15.000 habitatges públics en sòls disponibles de la Sareb. Sánchez també s'ha compromès a arribar al 20% de parc públic d'habitatge. Actualment, l'Estat només en té el 3%, mentre que la mitjana europea se situa en el 9%. 

Sánchez ha defensat, en el que ja és un dels anuncis més l'habitatge importants de la legislatura, que l'habitatge és un "dret real" i ha avisat que el 70% dels problemes de la societat estan relacionats amb la dificultat que tenen per accedir-hi. En aquesta línia, el cap de l'executiu ha carregat contra el PP i les polítiques sobre la matèria que va fer mentre governava. Les ha qualificat "rotund fracàs" i, segons ha expressat, van convertir l'esmentat dret en "una mercaderia".

El cap de l'executiu ha lamentat la privatització de tot l'habitatge públic que hi havia i ha assegurat que si ara només hi ha un 3% d'oferta pública, és precisament per això. En aquest àmbit, Sánchez ha lloat els "països avançats" que tenen un parc públic que suposa el 20% del total i ha remarcat que l'Estat els vol "emular". El líder dels socialistes ha defensat que ell, personalment, té aquest "compromís amb el país", i ha argumentat que el fet que hi hagi més oferta pública aconseguirà "amortitzar i controlar d'una manera millor" l'evolució dels preus

 

Adverteix Vox i PP sobre Doñana

Sobre la polèmica per l'ampliació de regadius a Doñana, Sánchez ha demanat a Vox i PP que "rectifiquin" i "facin cas a la Comissió Europea, a la UNESCO i a la ciència". Els ha advertit que "ni el negacionisme de Vox ni la supèrbia del PP a Andalusia salvaran Doñana. Nosaltres sí que frenarem aquest atropellament i utilitzarem tots els instruments de l'Estat per fer-ho".