Programa de la Mercè 2023: guia de la festa major de Barcelona

El pregó, els concerts, la cursa o el piromusical són algunes de les activitats més destacades de la festivitat a la capital catalana

Una demostració de cultura popular durant les festes de la Mercè del 2022
Una demostració de cultura popular durant les festes de la Mercè del 2022 | Pau Ollé
Lluís Girona
07 de setembre del 2023
Actualitzat el 21 de setembre a les 12:43h
La festa de La Mercè 2023 cada vegada s'apropa més a Barcelona. Amb un cartell on s'il·lustra un castell que combina personatges imaginaris i reals i homenatja personalitats reconegudes, arriba la festa major de Barcelona. Durant una setmana la capital catalana està de celebració en diferents espais públics de la ciutat. 
 

Quan comencen les festes de la Mercè?

El dia de la Mercè, com sempre, és el 24 de setembre. Les festes, però, començaran el pròxim divendres 22 de setembre, se celebraran durant tot el cap de setmana, i s’allargaran fins dilluns 25 de setembre.

 

Pregó de la Mercè

La protagonista del pregó serà l'escriptora Najat el Hachmi (Beni Sidel, 1979). Serà l’encarregada de fer el discurs d'inici de les festes de la Mercè 2023 en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el 22 de setembre. Instal·lada a Vic des dels 8 anys, El Hachmi compta amb una obra literària amb ficció i assaig carregada d’experiències pròpies i de les tensions i contradiccions socials del món.

 

Concerts de La Mercè

Més d'un centenar d'artistes, la majoria d'ells catalans, però també n'hi ha de fins a 11 països diferents, pujaran als escenaris entre el 22 i el 25 de setembre. Faran concerts gratuïts per a tothom a l'espai públic de la ciutat. Els escenaris del BAM, el CulturaViva i el Mercè Música s'ompliran de música del moment per celebrar la festivitat. 

 

Cursa de La Mercè

La cursa de la Mercè arriba a la seva 45a edició. Aquest 2023 la prova se celebrarà amb el recorregut i les dates tradicionals, però també incorpora alguna novetat. Tant en la logística de la cursa com per l'estrena de noves categories. Ja s'hi han inscrit més de 1000 persones. Enguany, tot el que es recapti en inscripcions per la cursa de la Mercè, es destinarà a l’Associació in via, una entitat centrada en les violènciesmasclistes que pretén erradicar la desigualtat i abús que generen la violència i la discriminació. 

 

Piromusical de la Mercè

Les festes de la capital catalana es tancarà, com és habitual, amb el piromusical. Se celebrarà el dilluns 25 de setembre a l'avinguda Reina Maria Cristina a partir de les 22 hores i el Sónar posarà la música per commemorar el 30è aniversari del festival. L'espectacle durarà aproximadament uns 25 minuts i s'escoltaran diverses cançons que volen resumir les tres dècades d'aquest festival.