Ada Colau guanyaria les eleccions a Barcelona en un duel ajustat amb Jaume Collboni

La darrera enquesta del CIS situa Xavier Trias en tercera posició, per davant d'Ernest Maragall i de Daniel Sirera, mentre que deixa la CUP i Ciutadans fora de l'Ajuntament

Colau, en un dels actes centrals de la Mercè
Colau, en un dels actes centrals de la Mercè | ACN
11 de maig del 2023
Actualitzat a les 15:01h


Quan falten només quinze dies per a les eleccions, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha fet públiques aquest dijous les dades de l'estudi preelectoral de les eleccions municipals i autonòmiques d'aquest 28 de maig. A Barcelona, l'estudi apunta a un frec a frec entre Ada Colau i Jaume Collboni per guanyar les eleccions, mentre que Xavier Trias quedaria tercer, per davant d'Ernest Maragall, quart. Poques hores abans de l'inici de la campanya, Colau manté un lleuger avantatge respecte al seu principal perseguidor, Collboni, i guanyaria les eleccions a la capital catalana. En aquest escenari, els pactes postelectorals seran decisius per decidir el futur alcalde.

La líder dels comuns obtindria entre 11 i 13 regidors, amb una intenció de vot del 24,8%, mentre que el candidat del PSC n'aconseguiria entre 10 i 12, amb una intenció de vot del 22,5%. Trias es quedaria entre els 8 i els 9 regidors, amb intenció de vot del 17,3%, i més despenjat hi hauria Maragall, amb entre 6 i 7 regidors i una intenció de vot del 13,2%. El PP, amb Daniel Sirera, obtindria entre 2 i 3 representants, amb un 7% d'intenció de vot. La CUP, Vox i Ciutadans no superarien la barrera del 5% dels vots i quedarien fora del consistori. Destaca, en aquest sentit, que Ciutadans té avui dia sis regidors a la capital catalana, i segons l'enquesta els perdria.

El CIS pregunta també per les principals ciutats de l'Estat. A Madrid, la victòria del PP de José Luis Martínez-Almeida seria clara, amb una forquilla de regidors que es mou entre els 21 i els 25, per davant de Més Madrid, amb entre 13 i 18, i molt per davant del PSOE, que es quedaria entre els 8 i els 11. Els socialistes sí que tenen opcions de guanyar a Sevilla, on se situen frec a frec amb el PP amb una forquilla d'entre 14 i 15 regidors, mentre que els populars es queden entre els 12 i els 13. A València, Compromís, amb Joan Ribó, guanyaria les eleccions amb entre 11 i 12 regidors, mentre que el PP quedaria en segon lloc, amb 10 regidors, i el PSOE tercer, amb 7.

Pel que fa als territoris on també se celebren eleccions autonòmiques, el CIS apunta a una victòria clara del PP d'Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid, amb entre 61 i 70 diputats, molt a prop de la majoria absoluta i molt per davant del PSOE, que es mouria entre els 19 i els 26. Al País Valencià, socialistes i populars presenten resultats molt ajustats. El PP guanyaria les eleccions, amb una forquilla d'entre 31 i 36 diputats, mentre que el PSOE li trepitja els talons, amb entre 30 i 34 diputats. En l'escenari que dibuixa el CIS, les esquerres podrien mantenir la Generalitat Valencia amb un nou Pacte del Botànic.