La Junta Electoral atorga a Espai CiU el 100% dels drets electorals de Junts

El partit no haurà de compartir els recursos i els espais amb Junts, que podria traslladar el cas encara als tribunals

Roger Montañola, en una imatge d'arxiu.
Roger Montañola, en una imatge d'arxiu. | PDECat
Nació
29 de juny del 2023
Actualitzat a les 15:14h
La Junta Electoral Central (JEC) dona la raó a Espai CiU-PDECat i li ha atorgat el 100% dels drets electorals de la coalició Junts per Catalunya per a les eleccions del 23 de juliol. La JEC tomba una resolució prèvia de la Junta Electoral de Barcelona, que havia arribat a la conclusió que els drets s'havien de repartir al 50% entre els dos membres de la coalició, la mateixa PDECat i Junts. Els del partit demòcrata no hi van estar d'acord i van recórrer contra la decisió a la JEC, que ara resol a favor seu.

L'àrbitre electoral argumenta que l'acord de coalició pactat el 2019 establia, precisament, que la integritat dels drets havia d'anar al PDECat. Així, el partit no haurà de compartir els recursos i els espais amb Junts, que podria portar el cas encara als jutjats. Alhora ha denegat a la nova coalició Junts formada en el present procés electoral l'avançament previst al mateix article.
 
El PDECat va recórrer l'acord de la Junta Electoral Provincial de Barcelona de 21 de juny del 2023 pel qual es decidia que el repartiment de drets electorals obtinguts per la coalició Junts a les eleccions generals del 10 de novembre del 2019 consistirà a atribuir un 50% a cadascuna de les dues formacions que van integrar la coalició. A l'acord s'explicava que en no constar a la candidatura els electes que pertanyien a cada formació, procedia aquest prorrateig.

La JEC admet aquest extrem, però subratllava que el pacte signat pels dos components de la coalició "era clar i explícit" en assenyalar que "la subvenció electoral que, si és procedent, correspongui, serà percebuda completament pel PDeCAT", així com que "les subvencions electorals per vots i escons i per l'enviament directe als electors de propaganda electorals de les que pugui ser beneficiària la coalició electoral d'acord amb la normativa vigent seran percebudes totalment pel PDECat".

Reacció de Junts: no esperen recuperar el 50%

Míriam Nogueras, cap de llista de Junts al Congrés dels Diputats, ha explicat a El Món a RAC1 com afronten la decisió de la JEC. "Els resultats de Junts no dependran de les banderoles que tinguem penjades", ha reblat Nogueras. "Dilluns presentarem la campanya que fa molt temps que preparem", ha afirmat, després d'afegir que des del departament jurídic del partit estudien recórrer la situació als tribunals i que "no esperen recuperar el 50% dels drets".

La resolució de la JEC


Resolució de la JEC sobre E... by edicio naciodigital