Junts i Ciutadans promouen una declaració pro-Israel al Parlament

Els dos partits han portat, alhora però per separat, a la junta de portaveus documents condemnant els atacs de Hamàs i a favor de la defensa exercida per Netanyahu; ara tots els grups buscaran consensuar una proposta

Albert Batet i diputats de Junts al Parlament, en una imatge d'arxiu.
Albert Batet i diputats de Junts al Parlament, en una imatge d'arxiu. | Hugo Fernández
17 d'octubre del 2023
Actualitzat el 18 d'octubre a les 14:51h
Junts i Ciutadans volen que el Parlament es posicioni a favor d'Israel enmig del conflicte que ha escalat les últimes setmanes després de l'atac de Hamàs i la resposta cruenta del règim israelià sobre la Franja de Gaza. És per això que els dos partits han mogut fitxa aquest dimarts, a la junta de portaveus, per intentar tirar endavant una declaració del Parlament i així que la institució catalana prengui part. Ho han fet per separat i amb textos diferents però amb un objectiu compartit. En la sessió de treball, els diputats dels diferents grups parlamentaris no han arribat a cap consens a partir dels dos textos presentats, i s'han compromès a explorar-ho al llarg d'aquesta setmana. Els contactes ja han començat, però no es preveuen fàcils per les posicions profundament allunyades entre les dretes i les esquerres. 

Junts ha portat el seu escrit a la junta de portaveus sense haver-lo compartit abans amb cap altre partit. Els diputats presents l'han trobat imprès a la taula, amb la resta de documentació que s'ha debatut durant la sessió. El text dels de Laura Borràs i Jordi Turull, al qual ha tingut accés Nació, proposa que el Parlament condemni "l'atac terrorista de Hamàs perpetuat en territori israelià" i se "solidaritza amb totes i cadascuna de les víctimes que va provocar". L'escrit també exigeix a Hamàs l'alliberament "immediat" dels ostatges "sense condicions prèvies". Una petició que arriba després que Hamàs hagi demanat, a canvi de l'alliberament dels ostatges israelians, que Israel posi en llibertat 6.000 palestins empresonats al seu territori

Junts va més enllà i vol que el Parlament avali la resposta d'Israel a l'atac de Hamàs. "El Parlament reconeix el dret d'Israel a defensar-se d'aquests atacs indiscriminats dins dels límits que marquen el dret humanitari i els tractats internacionals", proposa l'escrit. En el mateix punt, això sí, Junts vol que la cambra refermi la importància de "garantir l'atenció humanitària" a la població civil de Gaza, ara mateix impossible pel bombardeig constant a la zona, que també ha provocat la falta de subministraments energètics i alimentaris. Junts, finalment, també vol que el Parlament exhorti totes les parts i organismes internacionals pertinents a treballar "amb urgència" per impedir una escalada regional del conflicte. El text també incideix en què la solució al conflicte passa per dos estats, amb una Palestina independent veïna de l'estat israelià.
 

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament sobre la guerra a Gaza by edicio naciodigital on Scribd



Aquesta proposta de Junts presentada aquest dimarts arriba un dia després que el mateix partit, a la comissió d'acció exterior celebrada dilluns, presentés una moció que es debatrà en el ple de la cambra la setmana vinent en la qual demana que el Parlament "esmeni l'error i la inexactitud política, històrica i conceptual de definir com a 'apartheid' al sistema polític que regeix a qualsevol part dels territoris palestins o israelians". Un moviment que arriba després que la comissió d'acció exterior del Parlament aprovés, el juny de 2022, una proposta de resolució que definia el règim que aplica Israel a Palestina com un "crim d'apartheid'". La iniciativa llavors va prosperar amb el suport del PSC, ERC, CUP i comuns

L'altra text que s'ha proposat a la junta de portaveus d'aquest dimarts pro-Israel, presentat per Ciutadans, també busca que el Parlament expressi el "profund rebuig" a l'atac "terrorista" de Hamàs, i expressa el suport a l'estat d'Israel, i també a "totes les víctimes civils d'Israel i Palestina". Els taronges també defensen que el Parlament confia en la resolució del conflicte, "el que exigeix que es derroti als terroristes que han matat centenars de vides innocents a Israel". També Vox va presentar en la mateixa reunió una declaració de suport a Israel, exigint també que s'aturi qualsevol tipus de finançament -també d'ajuda internacional- al poble palestí.
 

Declaració del Parlament de suport a les víctimes de l'atac terrorista a Israel by edicio naciodigital on Scribd



Amb aquests dos documents damunt la taula, ara comença la negociació amb unes posicions que estan molt allunyades. Mentre la posició de Junts, Ciutadans i Vox es manifesta a favor d'Israel, com també ho ha expressat el PP en l'àmbit estatal, entre les esquerres hi ha més divisió. De fet, al govern espanyol s'ha obert una nova crisi, perquè Unides Podem reclama al PSOE portar Israel davant la Cort Penal Internacional per crims de guerra. Al mateix temps, l'Ambaixada d'Israel a Espanya ha condemnat en un comunicat algunes de les declaracions del govern espanyol, en referència a Unides Podem. De moment, entre el PSOE l'espai de Sumar, on estan integrats els comuns, no hi ha unanimitat.

Pel que fa a ERC, no hi ha hagut a hores d'ara un posicionament com a partit. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, sí que ha emés en els últims dies alguns missatges a través de X, en els quals ha assegurat que des del Govern segueixen "amb molta preocupació" la situació d'emergència humanitària a Gaza. "Reiterem la condemna a tots els atacs indiscriminats contra la població civil, israeliana i palestina, la crida a l'alliberament dels ostatges retinguts a Gaza i l'exigència a respectar el dret internacional humanitari i els drets humans", ha afegit en una altra piulada. Fa uns dies, la diputada a Madrid Pilar Vallugera va encendre les xarxes -amb crítiques per part d'altres membres del seu partit- quan es va posicionar a favor d'Israel.