Diàleg de sords entre comerços i Ajuntament de Manresa pels fanals del Barri Antic

La propera instal·lació de lluminàries led aguditza la susceptibilitat dels botiguers tot i que el govern ha dit que no tocaria els fanals

Fanals característics del Barri Antic de Manresa
Fanals característics del Barri Antic de Manresa | Pere Fontanals
25 d'abril del 2024
Actualitzat el 28 d'abril a la 13:47h

Els botiguers del Centre Històric de Manresa i els responsables de l'Ajuntament mantenen un diàleg de sords des que aquesta diada de Sant Jordi les associacions de comerciants dels carrers Urgell, Vilanova, Nou, Born i Sobrerroca han fet públic un manifest on asseguren que el consistori té intenció de retirar un centenar de fanals històrics dels carrers del Barri antic per instal·lar les noves lluminàries led que han de donar nova llum a la ciutat.

En l'escrit, els comerciants recorden que aquests fanals característics del Centre Històric van ser instal·lats per ells mateixos i que el seu consum i manteniment el cobreixen les pròpies associacions de comerciants des de fa més de 30 anys. Els comerciants asseguren que Manresa "està passant per un moment crític" i que el govern ha decidit "abusar del seu poder i destruir un dels símbols d'identitat de la ciutat".

L'Ajuntament es mostra sorprès: "Ja els vàrem dir que no els tocaríem"

Des de l'Ajuntament de Manresa s'ha mostrat la seva sorpresa pel contingut i el to de l'escrit fet públic pels comerciants. L'Ajuntament ho interpreta com "un malentès", que lamenta, ja que "els vàrem dir als comerciants" la voluntat de "no retirar cap fanal". El govern municipal es mostra contundent a l'hora d'assegurar que el projecte per fer el canvi a llum led al Centre Històric "no contempla en cap cas la retirada de cap d'aquests fanals".

El consistori explica que en els propers mesos es portarà a terme la substitució dels actuals llums de sodi que fan llum groga per llums leds de llum blanca a 85 carrers i places de la ciutat. Es tracta del canvi més important de lluminàries que s'ha dut mai a terme al Centre Històric. La inversió és de 650.000 euros.

El consistori explica que davant l'existència de la línia de fanals dels comerços, com a afegit a les làmpades municipals, en un inici, els serveis tècnics municipals van proposar "l'eliminació d'aquesta línia, per tal de guanyar homogeneïtat a tots els carrers". Així ho va traslladar la regidora de Via Pública, Mariana Romero, als representants de les associacions, que, segons van entendre, no ho van veure de bon ull.

Davant la negativa de les associacions, l'Ajuntament va reconsiderar l'eliminació dels fanals i va traslladar als botiguers que s'estudiaria en quins llocs els nous llums led, que estaran a més baixa alçada que els actuals, podien entrar en contradicció amb els fanals dels comerços, i els va traslladar també que en cada cas "es trobaria una solució perquè els dos llums puguin conviure, remarcant que en cap cas no es retirarà cap fanal".

L'objectiu de la substitució de lluminàries és la millora de l'enllumenat públic de carrers i places del Centre Històric, amb una millor distribució de la llum i un sistema més sostenible i eficient, ja que es reduirà la potència instal·lada, amb un estalvi de consum al voltant del 40%. També es reduirà la llum intrusa, la que entra per les finestres als habitatges, ja que els nous punts de llum estaran a menys alçada. Els actuals estan a uns 8 metres i els nous estaran al voltant dels 5 metres.

El consistori explica que l'estudi de la convivència entre els nous leds i els fanals "s'està acabant de realitzar" i, de fet, ja hi ha una propera reunió prevista entre Ajuntament i associacions per traslladar-los el resultat.

Els fanals podrien no complir amb la normativa europea

Segons els comerciants, l'Ajuntament els ha traslladat que els fanals "podrien no complir amb la normativa europea sobre contaminació lumínica" ja que la llum no només dissipa cap avall. En aquest sentit, però, els botiguers es van mostrar oberts a fer les adaptacions que calgui per complir amb la normativa.

Les associacions destaquen que els fanals confereixen "valors d'imatge i personalitat positius" als nostres carrers i, recorden, "constitueixen el logotip emprat per Comerç Centre Històric de Manresa". A més destaquen que la llum "és molt important als nostres carrers per donar seguretat i bona imatge a la gent que hi circula", i que en qualsevol cas, els fanals no s'encenen més enllà de les 10 de la nit, o les 12, en carrers on hi ha establiments de restauració.