Sumar revela que ha encarregat a Asens negociar amb Puigdemont

El president espanyol, Pedro Sánchez, assegura que "la democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat” i descarta repetir les eleccions

Jaume Asens, en imatge d'arxiu
Jaume Asens, en imatge d'arxiu | Adrià Costa
24 de juliol del 2023
Actualitzat a les 15:46h
L'escollit per començar les negociacions amb l'expresident Carles Puigdemont és l'exdiputat dels comuns Jaume Asens. L'home fort del partit que abans del 23-J va donar la sorpresa i va optar per deixar la política. Aquest dilluns, però, vist l'escenari que han dibuixat els resultats de les eleccions espanyoles -amb un executiu en l'aire gràcies a la resistència miraculosa del PSOE i Sumar, que va frustrar una majoria de PP-Vox- ha decidit ser decisiu i intentar convèncer aquell qui té la clau de la governabilitat: Junts o millor dit, Puigdemont.

Asens pilota les converses amb el líder juntaire, com és lògic, en nom de Sumar i de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, amb un objectiu clar: revalidar el govern de coalició, tal com han confirmat a Nació fonts pròximes al diàleg. El preu que posa Puigdemont per facilitar la investidura de l'actual president, Pedro Sánchez, és l'"amnistia i l'autodeterminació". I Sánchez, de moment, ja diu que "la democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat” i que, en cap cas, hi ha damunt la taula una repetició electoral. 

“Creiem que perquè les converses prosperin hem de comptar amb els millors. És l'hora del diàleg. Per al nostre espai és un luxe comptar amb algú de la trajectòria de Jaume Asens, que ha demostrat en el passat la seva capacitat d'acord”, han defensat fonts progressistes, que valoren el coneixement que té l'exdiputat dels comuns de "la realitat política catalana”, així com la seva bona relació “amb molts dels espais que necessiten entendre's". Amb ell, "serà més fàcil arribar a un acord”, han sostingut.

I és que Asens ha estat, històricament, la figura que, dins de l'espai de Podem, ha estat capaç de mantenir una interlocució fluida amb els líders sobiranistes. Ara, a Sumar han considerat que aquesta connexió pot ser la clau que ajudi a desbloquejar una revàlida de l'executiu format pel bloc d'esquerres. “Hem demanat que sigui ell qui lideri les converses en nom de Sumar per conèixer les posicions de sortida dels independentistes i explorar totes les vies d'acord”, conclouen les mateixes fonts.