«Vergonya aliena»: Borràs ataca Aragonès en plena incògnita sobre la presidència del Parlament

La presidenta de Junts, que defensa la seva innocència davant dels quadres del partit mentre espera la sentència pel cas de la ILC, acusa ERC d'abraçar la "rendició" per haver pactat els pressupostos amb el PSC i els comuns

Laura Borràs, durant el consell nacional de Junts.
Laura Borràs, durant el consell nacional de Junts. | Junts
04 de març del 2023
Actualitzat a les 11:18h
Poc després que es tanqués el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) -ja vist per a sentència-, Laura Borràs va tancar el parèntesi en l'activitat pública que havia obert per fer front a la vista oral. La primera intervenció potent després de resoldre el pas pel banc dels acusats l'ha feta aquest dissabte a Vilalba dels Arcs, on Junts ha reunit el consell nacional. La líder de la formació, que també és la presidenta suspesa del Parlament, s'ha volgut referir al fet que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, donés ahir per trencat el pacte que va dur Borràs a liderar la cambra. "Vergonya aliena", ha sentit la dirigent independentista, que també ha aprofitat per carregar contra ERC per abraçar la "rendició" amb el "tripartit autonomista" format per aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2023. Quan hi hagi sentència, en tot cas, es tornaran a moure els engranatges sobre el futur de Borràs, sobretot si hi ha condemna.

La causa de la ILC ha estat "mutant" amb l'objectiu de "vincular" el seu nom amb la "corrupció". "Si d'alguna cosa ha servit el judici ha estat per demostrar amb raons, fets i proves la seva innocència. I això és brutal: contravé la lògica de qualsevol país democràtic, on cal provar la culpabilitat. Malgrat que ha estat tan dur, ha valgut la pena", ha apuntat Borràs, que ha posat de manifest la "duresa" i els impactes "personal i polític", també sobre la seva família. "Gràcies als qui vau venir el primer dia i l'últim", ha ressaltat la presidenta de Junts, que ha agraït la presència de Jordi Turull, Albert Batet i membres del grup parlamentari de la formació.

Segons Borràs, la vista oral ha confirmat "de manera directa" el que Turull va definir en el seu moment: "Vivim en un estat que tira pel dret". "Si hi hagués justícia, l'únic desenllaç seria l'absolució", ha apuntat la presidenta de Junts, que ha insistit que el TSJC no té la potestat de decidir "com són les coses". En aquest punt ha volgut subratllar la "connivència" entre el poder polític i el judicial, com veu "demostrat" arran de les noves revelacions sobre l'Operació Catalunya. "És una operació contra Catalunya i, com a extensió, contra la democràcia", ha dit.

El final de la "suposada" negociació

Quan s'han complert dos anys de les últimes eleccions al Parlament -ella va ser cap de cartell acompanyada de Carles Puigdemont i va quedar per darrere del PSC i d'ERC, respectivament-, Borràs ha apuntat que en aquell moment era "clar" que calia arribar a un acord amb els republicans per facilitar un executiu independentista. "Vam arribar a un pacte per combinar la nostra via, la confrontació, amb la d'ERC, la de la suposada negociació", ha apuntat la presidenta de Junts, que ha recordat que es van donar dos anys de marge per anar cap a la primera via. S'ha constatat, segons ella, que es pot donar per acabada la "suposada" taula de diàleg en la qual, ha denunciat, no s'ha arribat a tractar mai l'autodeterminació ni l'amnistia.
 

Laura Borràs, abans del consell nacional de Junts. Foto: Junts


La mesa, ha dit, només ha servit perquè ERC reconegui la Constitució com a límit i perquè la reforma del codi penal hagi quedat curta. "Ha passat el que havíem vaticinat", ha tret pit Borràs, que ha indicat que el procés no s'ha acabat, sinó que s'ha acabat la via del "fals diàleg". "Ara hauríem hagut d'entrar en la via de la confrontació, però ERC ha fet un gir autonomista de rendició", ha ressaltat la dirigent independentista en base a la negociació dels pressupostos. "Fa vergonya aliena sentir el president dient que el pacte de legislatura estigui superat, perquè també ho estaria la seva presidència. Ells van trencar l'acord abans", ha ressaltat.

"Els nostres candidats no estan en venda"

La intervenció de Turull ha estat centrada en la proximitat de les eleccions municipals del 28 de maig. "Continuarem treballant per ser presents en qualsevol racó de Catalunya, i per sumar amb les formacions locals", ha assenyalat el secretari general en relació a les aliances que s'estan creant de cara als comicis de la primavera. "Les eleccions aniran molt bé. Nosaltres oferim un projecte, uns ideals, unes conviccions, una credibilitat de la feina ben feta. Ens mou la força de les nostres conviccions, i això fa que res ni ningú et doblegui", ha insistit.

Als candidats de Junts, ha remarcat, els han ofert coses "al límit del que és èticament o legalment possiible", i sempre han respost de manera negativa. "Els nostres candidats no estan en venda", ha assenyalat Turull, que no ha volgut referir-se explícitament a cap partit en concret. "Suposo que se les prometien més felices i cada vegada més intenten dividir-nos des de fora. Nosaltres estem compactats i ferms. Molts voldrien que parléssim de Junts, i la gent de Junts parlarà de la gent, del progrés, del benestar i de la llibertat de Catalunya", ha apuntat.