Aragonès culpa l'Estat de les incidències a Rodalies: «Portem dècades de manca d'inversions»

El president, des de l'estació de Gavà afectada per una avaria que complica la circulació des de fa una setmana, lamenta que el servei de trens no hagi estat una "prioritat política" dels governs espanyols del PSOE i del PP

Pere Aragonès, aquest dilluns a Gavà.
Pere Aragonès, aquest dilluns a Gavà. | Europa Press
08 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:28h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desplaçat aquest dilluns fins a l'estació de Gavà, epicentre de les incidències a Rodalies que afecten tota la xarxa i s'han convertit en camp de batalla a les portes de la campanya electoral del 28-M. Aragonès, acompanyat del conseller Juli Fernàndez, ha culpat l'Estat de la situació perquè fa "dècades" que s'incompleix en matèria d'inversions, i ha constatat que les Rodalies no han estat una "prioritat política" pels governs espanyols dels últims anys, ja siguin del PP o del PSOE, actualment a la Moncloa i amb qui ERC col·labora activament al Congrés dels Diputats, com demostren tres pressupostos consecutius.

Aragonès va proposar aquest cap de setmana articular una "aliança de país" entre administracions, agents socioeconòmics i entitats de la societat civil per exigir al govern espanyol el traspàs de Rodalies i les inversions necessàries al servei. En un article publicat aquest dissabte al diari Ara, Aragonès plantejava posar en marxa aquest front comú "a partir del 29 de maig", després de les eleccions municipals: "Malgrat que no hauria de ser així, deixem passar les eleccions municipals si això ha de facilitar el consens".

La línia R2 Sud de Rodalies va registrar fins a 148 incidències durant tot el 2022. Aquesta xifra equival a pràcticament una incidència cada tres dies. Les dades han estat publicades aquest mateix dilluns a eldiario.es després de realitzar una petició de transparència a Adif. Totes aquestes incidències són considerades com a significatives o greus, fet que van provocar almenys 100 minuts de retard. No queden registrades incidències o retards menors.

La circulació de trens a l'R2 Sud no tornarà a recuperar la normalitat fins d'aquí "tres o quatre setmanes", segons va indicar el secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores. La situació és complicada des de fa una setmana, encara que la Generalitat hagi col·locat diversos autobusos per donar suport al servei, a més de reprogramar els horaris. Precisament aquests horaris han tornat a provocar problemes. L'R2 Sud, una setmana després de l'inici dels problemes a la línia a partir de l'incendi d'un quadre de senyals, continua patint problemes en els horaris. Es compleixen els terminis de dos trens per hora i un tercer regional, però no es compleixen exactament els horaris establerts i no s'especifica a quina hora exacta passaran els combois. És a dir, no passen cada mitja hora.
 

Illa assenyala el Govern

El líder del PSC, Salvador Illa, ha estat dur amb el Govern i amb Aragonès, i ha advertit que els "retards" de l'executiu en el compliment dels acords subscrits amb els socialistes "comprometen la credibilitat" del mateix president. Illa ha respost així a la proposta d'Aragonès de "gran aliança" per reclamar el traspàs de Rodalies, i ha assegurat que els responsables del servei estan treballat per restablir-lo com més aviat millor. El dirigent socialista ha reclamat engegar "dinàmiques de col·laboració" i ha afirmat que hi ha hagut un abandonament de les infraestructures a Cataluyna que s'està revertint. "S'han executat 1.000 milions d'euros, hi ha un coordinador a Catalunya i s'ha compromès 2.000 milions", ha insistit. En tot cas, ha insistit a Aragonès que els compromisos s'han de complir. "No dic res més, de moment", ha reblat.
 

Dards de la ministra de Transports

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha replicat al president de la Generalitat que el govern espanyol "està invertint com mai" en la xarxa de Rodalies. En una roda de premsa aquest dilluns, la ministra ha acusat el Govern de "pretendre utilitzar" la incidència a l'R2 Sud per "fer la seva campanya" electoral. "També per no parlar del que realment li correspon i no soluciona, com el caos generat pel que fa a les oposicions", ha afirmat. La titular de Transports ha assegurat que l'executiu espanyol "treballa per solucionar i per millorar la xarxa ferroviària hi hagi o no hi hagi campanyes electorals en marxa".