Víctimes d'ETA demanen a PP i Vox no utilitzar l'expressió «que et voti Txapote»

Dues entitats i 21 persones a títol individual denuncien que la dreta i l'extrema dreta "banalitzen el terrorisme" per retreure a Sánchez els acords amb Bildu

Concentració de víctimes del terrorisme d'ETA
Concentració de víctimes del terrorisme d'ETA | Europa Press
11 de juliol del 2023
Actualitzat a les 15:41h

PP i Vox s'han esforçat a fer entrar ETA en la campanya electoral del 23-J per retreure a PedroSánchez els acords amb Bildu. En aquest sentit, s'ha popularitzat entre la dreta i l'extrema dreta l'expressió "que et voti Txapote", dirigida cap al president espanyol i fent referència al terrorista basc Francisco Javier García Gaztelu, que va participar, entre altres, en el segrest i assassinat de Miguel ÁngelBlanco.

Però ara les víctimes d'ETA i els seus familiars han dit prou i han demanat a les dues formacions que deixen de fer servir aquest lema que, en el cara a cara amb Sánchez, AlbertoNúñez Feijóo va evitar condemnar davant la petició del president socialista. En un comunicat conjunt, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme al País Basc (Covite), la FundacióFernando Buesa i 21 víctimes a títol personal han demanat a PP i Vox que deixin de "banalitzar el terrorisme" fent un ús partidista de l'expressió.
 
"És molt dolorós per a les víctimes i no contribueix a deslegitimar el terrorisme", apunten entitats i víctimes d'ETA, que també recorda que són de diverses ideologies i que en cap cas volen sentir-se representades per un partit polític concret. "La utilització partidista de la memòria del terrorisme va en contra de la dignitat de les víctimes", expressa un comunicat contundent contra l'actitud de PP i Vox.

Els pactes van ser un dels punts calents en el cara a cara d'aquest dilluns a la nit entre Sánchez i Feijóo. Si el president del govern espanyol va retreure al candidat del PP els pactes amb Vox en llocs com el País Valencià o les IllesBalears, el polític gallec va retreure al líder socialista els acords amb formacions independentistes i amb Bildu. Per això, també li va proposar una reforma de la llei electoral que impedís la participació de representants d'aquests partits en política.