Foc creuat entre els candidats a l'alcaldia de Sabadell amb (certa) entesa en habitatge

La Ronda Nord, el SurfCity i la Gran Via mostren les visions diferents de la ciutat dels sis alcaldables

La taula amb els candidats
La taula amb els candidats | Albert Hernàndez
17 de maig del 2023
Actualitzat el 18 de maig a les 15:45h

El primer debat de candidats a l’alcaldia de Sabadell (Marta Farrés (PSC), Gabriel Fernàndez (ERC), Lluís Matas (Junts per Sabadell), Nani Valero (Crida per Sabadell), Joan Garcia (Cs) i Joan Mena (Sabadell En Comú Podem)), organitzat per Sabadell Centre d’Entitats aquest dimecres al Casal Pere Quart -amb més de 150 assistents-, ha estat un foc creuat entre les sis formacions, amb (certa) entesa en matèria d'habitatge, tot i que fent diana contra Farrés per la Ronda Nord i el SurfCity, que s’ha quedat sola reivindicant-lo.  
 
La socialista ha refermat el seu posicionament sobre els dos projectes i quant a la piscina d’onades ha afirmat que “si no ha d’acabar sent que no ho sigui, però analitzem-ho amb calma”. I ha llançat el missatge: “Tot té un impacte, també el tren. I hem de decidir si l’assumim”. I és que la xarxa ferroviària ha unitat republicans, cupaires i comuns davant socialistes, Junts i Cs que han defensat el tram del Quart Cinturó. “La contaminació no la podem ficar sota la catifa i que vagi als veïns del nord”, ha justificat Mena, mentre que Garcia l’ha demanat, "és irrenunciable", però també “una Ronda Sud de trens” per enllaçar l'estació de Sabadell Sud amb Santa Perpètua de Mogoda “per reduir àmpliament” el pas de vehicles pel carrer Calders -al barri de Gràcia i l'Eixample-.
 
L’habitatge l'han distingit, a grans trets, com la problemàtica que afronta la ciutat. Però amb matisos i cadascú n’ha fet la seva derivada. Farrés ha dit que “és un repte col·lectiu” i “un dels grans elements d’exclusió”. Ha estès la mà a comuns i Cs, amb qui ha considerat es pot entendre. Han coincidit en responsabilitzar de la manca d’inversió de la Generalitat, mentre que Fernàndez ha posat un horitzó llunyà: 15 anys per disposar de 3.000 pisos, via pel tanteig i retracte, construcció, relació publicoprivada (amb control sempre municipal).

Valero ha assenyalat que “cal pensar altres dinàmiques” apuntant a la possibilitat de la masoveria i “recuperar” el Pla Local d’Habitatge “que està fet i té projectats més de 500 immobles”. Matas ha afegit un ingredient, i possible solució: el dèficit fiscal. “Cada sabadellenc paga 2.794 euros anuals que marxen a Madrid i no tornen i això es tradueix en 1.400 pisos en un mandat. I això els passa als independentistes i aquells que no ho són”.
 
El GPS de Matas
Ha avisat que “no m’agrada la política de show, però Mena ha disparat contra Matas davant l’acusació “que porta anys a Madrid i no passeja” per la localitat. “No necessito GPS per anar als barris” li ha retret el diputat i que la seva feina al consistori “és haver col·locat dos assessors i això també és una manera de fer política”. I ha rematat, “prefereixo el model Colau abans que el de Laura Borràs”.

Els dards enverinats han anat d'un cantó a l'altre, amb Farrés de testimoni, retrets amb més o menys enginy, acompanyats de propostes com l'inici de la "transformació de la Gran Via", ha presumit l'alcaldable de Junts, cosa que ha estat motiu de reprovació, especialment d'ERC, Cs i comuns. Fernàndez també ha tirat del seu pas pel govern municipal (entre 2015-2019) per treure pit de l'impuls de la reforma del Taulí i el rescat de Vimusa -l'empresa municipal d'habitatge-, entre d'altres. 
 

Els acords d'un futur equip municipal ha evidenciat les distàncies d'uns i altres. La socialista ha recalcat, "amb tothom que porti idees, m'hi trobarà" i ha bromejat, "fins i tot, amb ERC hem trobat coincidències avui". Però Fernàndez l'ha frenat i ha condicionat pactes amb forces que "defensin valors republicans", descartant "partits que tenen casos de corrupció" i els que apostin "pel dret a l'autodeterminació del meu país. No els demano que siguin independentistes", ha esclarit. "Tantes condicions, ha quedat estretet", ha comentat en to d'humor Garcia, que ha reconegut estar "còmode parlant de política" per a la ciutat.

"Les polítiques transformades" ha estat l'argument de Valero i ha lamentat no haver-les trobat els últims quatre anys, descartant així l'entesa amb PSC. Mentre que Matas ha advocat "pel si" i consensos amb iniciatives que fomentin l'ocupació. Mena, en la seva línia d'atac al juntaire, li ha criticat que "es pensa que governar és una festa i nosaltres posem per davant els interessos de la ciutadania" i "sobretot explicar amb transparència el que acordem. Alguns els ha fet vergonya i han entrat al govern municipal per la porta del darrera". I només queden 11 dies perquè se citin a les urnes.