El «petó forçat» de Rubiales a Jenni Hermoso podria ser delicte?

Tant la llei de l'esport com el protocol de la RFEF inclouen aquest tipus de conductes com a presumptes casos de violència sexual i obliga a investigar-los

Rubiales, en una imatge d'arxiu
Rubiales, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Nació
21 d'agost del 2023
Actualitzat el 25 d'agost a les 8:31h
De polèmica a presumpta violència sexual. El gest del president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, amb una de les jugadores de la selecció espanyola, durant l'entrega de després de la final ha aigualit la festa de la victòria contra Anglaterra. En el moment de l'entrega de medalles, Rubiales li ha fet un petó a la boca a Jenni Hermoso en plena eufòria per aconseguir la copa mundial de futbol. 

Les imatges han tingut molt ressò a les xarxes socials per al moment i per les circumstàncies en les quals s'ha produït, després de mesos amb enfrontaments entre les jugadores i el cos tècnic. A les crítiques s'hi va sumar la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, que va manifestar que els petons sense consentiment "són un tipus de violència sexual" que les dones pateixen "de manera quotidiana". 
 
Aquest matí, la Generalitat ha demanat la dimissió del president després del petó forçat. Així ho ha reclamat la secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física, Anna Caula, que en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio aquest dimecres ho ha considerat una "agressió dura".

Arran de les acusacions, el president de la federació va respondre a les crítiques "No fem cas dels idiotes i els estúpids, si us plau".  És un petó entre dos amics celebrant alguna cosa. Ja n'he tingut moltes de collonades i d'estúpids. Gaudim de la victòria, de les coses bones i no em feu parlar coses de matats, va declarar al Partidazo de la Cadena Cope. A més, Rubiales va mostrar-se convençut que l'episodi no s'investigarà. 

 

Els "petons a la força", inclosos al protocol de la RFEF de violència sexual

Ara bé, reglament de la RFEF en mà, els fets estan descrits en el punt número 4 del seu protocol d'actuació davant de la violència sexual. En concret, la categoria de "petons a la força" forma part de la llista d'actituds vinculades amb la violència sexual. Per tant, si el protocol s'aplica, la federació hauria d'actuar d'ofici i obrir un expedient a Rubiales. 

A banda de la federació, veus com la del responsable del programa d'esports de Sumar, David Moscoso, va un pas més enllà i demana la implicació del govern espanyol. El sociòleg afirma que el Consell Superior de l'Esport també hauria d'investigar els fets de la celebració del mundial: "es tracta d'un acte sexista intolerable a l'esport", afirma, i per tant engloba en els supòsits contemplats per la llei d'esport que requereixen investigació. 
 
Arxivat a