Josep Santacreu, l'home que ha «reconquerit» la Cambra

L'empresari ha construït una coalició de forces amb bons vincles amb el món patronal per posar fi a l'etapa d'Eines de País a la institució

Josep Santacreu, guanyador de les eleccions a la Cambra.
Josep Santacreu, guanyador de les eleccions a la Cambra. | ACN
20 de setembre del 2023
Actualitzat el 21 de setembre a la 13:41h
Molts a l'upper Diagonal no han oblidat l'escena que es va viure en el Saló Daurat de la Llotja de Mar el 8 de maig del 2019 quan, fregant la mitja nit, es van fer públics els resultats que donaven als independentistes d'Eines de País una majoria claríssima al ple de la Cambra de Comerç de Barcelona. Per molts veterans de la casa, acostumats a eleccions gairebé sense concurrència, allò va ser una profanació. Avui alguns s'han pogut treure l'espina que duien clavada.L'establishment ha tornat i ho ha fet de la mà de l'empresari Josep Santacreu i la seva candidatura Va d'Empresa.

Santacreu (Guissona, 1958), fins fa poc conseller delegat de DKV, companyia líder en assegurances que va dirigir durant 25 anys, feia temps que buscava una major projecció social. Com a directiu va propugnar la responsabilitat social de l'empresa i va prendre iniciatives en aquest sentit, com esponsoritzar la Penya de Badalona, ajudant l'equip de bàsquet en un moment de crisi, i o la creació de la Fundació Integralia vinculada a DKV, que dona ocupació a persones amb minusvalia. El 2016 va obtenir la Creu de Sant Jordi. 

Però potser va ser la seva tasca d'impuls d'Open Arms, des de la direcció de DKV, el que han destacat més els qui el coneixen. També és coneguda la seva sensibilitat pel combat climàtic i va escriure un llibre, Planta't, en què fa una crida a la consciència ambiental. Metge de professió, amb voluntat d'intervenció, va ser un dels impulsors de Metges sense Fronteres a l'estat espanyol, després d'haver estat un temps voluntari a Médicos Mundi. Un perfil el seu que l'allunya de la imatge d'un empresari tradicional. 

El vincle de Va d'Empresa amb grans empreses és evident i ho demostra la presència en la seva canddiatura de companyies com Immobiliària Colonial, Ficosa, Comsa o institucions com el Col·legi Oficial de la Propietat Immobiliària. Així com també el fet que, sense que pertanyin formalment a la candidatura, han mostrat suport a les de Banc Sabadell, Saba o el Gremi d'Hotels, que s'han presentat com a independents. 

La incidència de Pimec en Va d'Empresa també és evident, tot i que la patronal de les pimes ha demanat el vot per a tots els candidats membres de l'organització, entre els quals també hi ha alguns integrants de la llista d'Eines de País. Però amb Santacreu han estat noms de molt de pes a Pimec, com l'exvicepresident del Barça Emili Rouseaud -el nom del qual va circular a bastament per liderar la candidatura) i Àlex Goñi, vicepresident de Pimec i home fort de la sectorial de comerç. 


Els noms clau 

Santacreu ha liderat la candidatura. Però l'ex-CEO de DKV ha estat sobretot un primus inter pares. Va d'Empresa, segons fonts econòmiques, ha tingut tres noms estratègics: el mateix Santacreu, amb afany de lideratge a la societat civil després de la seva jubilació, i dues personalitats més que ja són membres del ple: Eloi Planes (Fluidra) i Miquel Martí (Moventia). Tots dos han estat designats per Foment, Planes, i per Pimec, Martí, per ocupar dos dels sis llocs reservats a les patronals.   

El paper de Pimec ha estat cabdal en aquesta candidatura i ha contribuït a fer-la possible. El paper de Foment, en canvi, ha estat molt més distant. La patronal que presideix Josep Sánchez Llibre ha mantingut una relació molt cordial amb Mònica Roca. De fet, des d'Eines de País s'ha lloat l'"exquisida neutralitat" de Foment. FemCat, a la qual està vinculat Santacreu, té també noms de confiança en el seu equip. Un d'ells és Oriol Guixà (La Farga).

Si Eines de País ha inclòs en el seu equip una figura tan rellevant en el món d'Esquerra Republicana com l'exlíder Joan Puigcercós, Santacreu també disposarà de persones afins a l'espai d'ERC. És el cas d'Ignasi Sayol, president de Pimec Logística. I un altre nom interessant és l'empresari Vicenç Pedret, considerat, més que proper a ERC, personalment proper a Oriol Junqueras.