La carpeta de Barcelona irromp en les negociacions entre Sánchez i Puigdemont

El líder de Junts va demanar a Trias que no plegués a l'octubre, com estava previst, a l'espera d'arrencar un compromís al PSOE per situar-lo al capdavant de l'Ajuntament com a mínim durant una part del mandat

Xavier Trias i Jaume Collboni, en una imatge d'arxiu.
Xavier Trias i Jaume Collboni, en una imatge d'arxiu. | David Zorrakino / Europa Press
26 d'octubre del 2023
Actualitzat el 27 d'octubre a les 10:16h
"Alcalde o res". Són paraules de Xavier Trias fa gairebé un any, quan ja s'havia confirmat que irrompia en la cursa per a les eleccions municipals de Barcelona. Va guanyar el 28-M, però no va aconseguir arribar a l'alcaldia per una maniobra encoberta del socialista Jaume Collboni, actual alcalde de la ciutat. Trias havia reiterat en campanya -i després- que, si havia de ser només regidor, plegaria. I aquesta era la intenció: el pla inicial era que deixés l'acta de regidor la primera quinzena d'octubre, però l'expresident i líder de Junts en les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez, Carles Puigdemont, li va demanar que no ho fes. Que tingués paciència i confiança perquè la carpeta de Barcelona s'abordaria en les converses obertes, segons asseguren diverses fonts coneixedores consultades per Nació.

"Se'n parla. Hi ha disparitat d'opinions sobre com hauria de ser el pacte, però tindria tot el sentit que Trias pugui tocar l'alcaldia", remarquen aquestes fonts. La lletra petita del que s'està negociant només la tenen les cúpules dels partits, i ni tan sols des de Junts de Barcelona tenen els detalls. Però donen confiança cega a Puigdemont per parlar d'una carpeta que s'ha intensificat en els últims dies. L'objectiu és que si hi ha investidura, Trias pugui ser alcalde com a mínim uns anys. "La carpeta Barcelona està dins del pack", reiteren diverses fonts. El cop que va suposar el desbancament de Trias per a Junts encara ressona i en cap cas s'ha oblidat.

Quines opcions hi ha damunt la taula, en aquest sentit? Són tres: que existeixi una partició de l'alcaldia -en la línia del que va exigir Collboni a Trias abans de la investidura- entre Junts i el PSC; que l'actual batlle posi rumb a Madrid com a ministre en el marc d'un nou govern de coalició amb Sumar; o bé que el partit de Puigdemont acabi entrant a l'executiu municipal sense Trias. Aquesta tercera opció faria que el PSC governés sense els comuns, enemistats amb Junts.

La maniobra que va portar Collboni a l'alcaldia es va decidir en tan sols unes hores, fruit d'un cop de volant dels comuns, que una hora abans del ple d'investidura decidien donar suport a l'alcalde socialista sota la premissa d'evitar que hi hagi un alcalde "de dretes", en referència a Trias. La ferida és tal dins de Junts, que no falten dirigents del partit que asseguren que una de les qüestions que s'ha demanat a canvi d'investir Sánchez és que Ada Colau, exalcaldessa i líder de BComú, no sigui ministra. Quin sentit tindria que Junts facilités que la líder que va desbancar Trias arribés al govern espanyol? Aquest dijous mateix Colau ha tancat la porta a ser ministra: "No ho seré, he decidit no ser-ho", ha dit amb contundència en una entrevista a RAC1. 

"Que us bombin a tots", pronunciava Trias el dia que Collboni agafava la vara d'alcalde. L'endemà, desvelava que el candidat del PSC, en les converses post 28-M, li havia ofert repartir-se l'alcaldia, de manera que cadascun l'ostentés durant dos anys. "Collboni volia que ens sotmetéssim. I vaig dir que de cap de les maneres, que ni dos anys ni un", va detallar davant la militància de Junts. Des de llavors, els juntaires a la capital catalana continuen treballant en el dia a dia intentant que la negociació de Madrid no els marqui. En cas que les negociacions Junts-PSOE no arribin a bon port i que, per tant, Trias plegui, no tancarien la porta a entrar a un govern socialista. "No descartem res, és molt important per la ciutat i pel país que els comuns no tornin a governar", remarquen les mateixes fonts.

Ara, però, la situació podria ser ben diferent si les negociacions entre Puigdemont i el PSOE arriben al punt que Junts voldria. "Collboni està nerviós", remarquen des de l'entorn de Junts. En públic, el PSC nega la major. "L'alcaldia de Barcelona i la investidura de Sánchez són carpetes diferents", assenyalen des de la seu de Pallars, que també reivindiquen que la decisió en tot cas recauria en els socialistes catalans i no en Sánchez. Collboni ministre? És una de les frases que es pronuncia internament. Una sortida digna per l'actual alcalde si finalment Trias li arrabassa el lloc que ell mateix li va treure. Encara que només hagin passat cinc mesos.