La Grossa de la Loteria de Nadal esquitxa Catalunya

El número 05490 ha resultat premiat el primer premi del sorteig de Loteria de Nadal 2022, que reparteix 400.000 euros per dècim

Primer premi de la Loteria de Nadal: 05490
Primer premi de la Loteria de Nadal: 05490 | Nació
Nació
22 de desembre del 2022
Actualitzat a les 12:56h
El número 05490 és el primer premi de la loteria de Nadal. Des de les nou hores d'aquest dijous, els nens del col·legi de Sant Ildefons de Madrid entonen els números guanyadors del tradicional sorteig que se celebra al Teatre Reial de la capital de l'Estat. Aquest primer premi té un valor de 400.000 euros per dècim i s'ha repartit a en bona part a Catalunya.

En concret, la ciutat més premiada del país ha estat Barberà del Vallès (Vallès Occidental), amb cinc sèries que representen un total de 20 milions d'euros. A banda, s'han venut tres dècims de la Grossa a Barcelona i Platja d'Aro (Baix Empordà), un dècim a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), un altre a Rubí (Vallès Occidental) i un altre a Sant Vicenç de Castellet (Bages).

La venda principal s'ha fet a Corunya i Fonsagrada (Lugo), amb 45 sèries a cada localitat; i 41 més a Moreda d'Aller (Astúries). També s'han venut 15 sèries a Roquetas de Mar (Almeria), 10 a Madrid, 3 a Columbrianos (León), una i un dècim a Bilbao i una més a Torrevieja (Alacant), Castelló de la Plana (Castelló), Las Rozas (Madrid), Madrid i Sevilla.

Si ets un dels afortunats que t'has fet amb la Grossa, hauràs d'identificar-te com a guanyador i hauràs de tributar amb un interès del 20% en la part que excedeixi el llindar 40.000 euros, que estan exempts. En resum, dels 400.000 €, després de pagar a Hisenda, te'n quedaran 328.000 €.
 

Com puc cobrar el dècim?

Primer de tot cal presentar el dècim o el resguard premiat. En el cas de cobrar via entitats financeres, el pagament no es farà efectiu sense haver donat la documentació i informació necessària per donar compliment sobre la prevenció de blanqueig de capitals, i del finançament del terrorisme, normativa fiscal o de qualsevol altre tipus que resulti de l'aplicació. 

El mètode serà mitjançant xec o transferència bancària, i no es podrà obligar el guanyador a obrir cap compte a l'entitat financera on vagi a cobrar. Tampoc podran cobrar-li cap tipus de despesa ni comissió.

- Premis inferiors als 2.000 euros: En el cas dels premis inferiors als 2.000 euros per cada bitllet, es podran cobrar exclusivament en un dels 11.000 punts de venda de la xarxa comercial de loteries, a partir de la mateixa tarda del sorteig (un cop s'hagin verificat els números extrets) com els processos informàtics.

- Premis iguals o superiors als 2.000 euros: es cobraran a les entitats financeres autoritzades. Així i tot, cal recordar que els diumenges no acostumen a estar obertes, així que fins dilluns segurament no es podrà realitzar el tràmit.