El Collboni territorial: refer contactes amb Madrid i ampliar l'àrea metropolitana

L'alcalde de Barcelona projecta un nou ens en forma de "metròpoli federal" que inclogui les comarques senceres del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf abans de 2030

Jaume Collboni, a Foment del Treball, aquest matí
Jaume Collboni, a Foment del Treball, aquest matí | ACN (Marta Vidal)
03 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:42h
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, destapa els seus plans més enllà de les fronteres de la ciutat que governa. És un projecte bicèfal. D'una banda, el batlle socialista ha transmès un missatge de cordialitat cap a Madrid, amb ànim de destensar l'enfocament del darrer mandat d'Ada Colau, caracteritzat per confrontar obertament el model madrileny del PP en mans d'Isabel Díaz-Ayuso a la comunitat i José Luis Martínez Almeida a l'ajuntament. En una conferència a Foment del Treball, Collboni ha promès iniciar "una obertura de relacions" amb la capital de l'estat espanyol amb "la voluntat de normalitzar les relacions institucionals", però sense concretar cap projecte en dansa.

D'altra banda, també ha mirat a l'entorn metropolità. I s'ha posat com a objectiu que abans del 2030 tots els municipis de les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf passin a formar part d'una "metròpoli federal". És a dir, de portar l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que actualment aplega 3,3 milions d'habitants fins als 5,3 milions

Estendre la taca d'oli de les polítiques metropolitanes. Aquest és l'objectiu d'un pla de Collboni -qui presideix l'AMB- que inclou enfortir les competències d'aquest espai metropolità. Això portaria tant els ajuntaments a cedir algunes d'aquestes decisions a l'àrea supramunicipal, com a la Generalitat a fer un pas endavant. En aquest sentit, l'alcalde de Barcelona ha reclamat al govern català "singularment" que faci entrega de competències "que pertanyen a l'escala local". En declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies, el líder socialista ha fet referència a reptes encara pendents al voltant de la Zona de Baixes Emisisons (ZBE) o pel que fa a les motos de lloguer compartit, que no poden traspassar les fronteres d'un municipi metropolità a un altre en la majoria de casos.

Mentre que les paraules de Jaume Collboni no han fet referència al Baix Llobregat, on hi ha diversos municipis de la zona nord que no formen part de l'AMB, el posicionament del líder socialista sí que ha afegit un matís als seus plans territorials: "enfocar l'estratègia metropolitana a tot l'àmbit del Besòs". Amb aquest plantejament, el representant del PSC ha insistit que existeix l'objectiu de fer arribar un total de 500 milions d'euros en 10 anys a aquesta franja de la ciutat. Un sector que aplega les rendes més baixes de la capital catalana i que té desafiaments estancats en el temps, com la rehabilitació dels antics pisos públics afectats per l'aluminosi. Aquest pla, de moment, espera calendari i compromís del nou govern municipal. També de la Generalitat.


Collboni, com Colau, portarà l'alcaldia als districtes

Aquest mateix dimarts, a més, el cap de l'Ajuntament de Barcelona també ha anunciat que cada mes establirà "el despatx" de l'alcalde a un dels deu districtes de la ciutat, per "apropar-se a la ciutadania" i trepitjar territori. Serà una proposta que s'allargarà tres dies. La seva presència itinerant inclourà reunions amb entitats i visites a peu de carrer. El plantejament de l'alcalde, així, dona continuïtat a la iniciativa engegada per Ada Colau quan estava al capdavant del consistori, que ja va iniciar el cicle anomenat "l'alcaldia als 10 districtes". 
 
Arxivat a